Elfogadták a lex Szapáryt

2010. november 29. 18:51

A jövőben a külképviselet-vezetők esetében felmentést adhat az életkori korlát alól a miniszterelnök. A parlament hétfői döntése után már nincs akadálya, hogy Szapáry György, a kormányfő főtanácsadója washingtoni nagykövet legyen.

2010. november 29. 18:51

Módosította az Országgyűlés a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Ennek értelmében a jövőben a miniszterelnök a külképviselet-vezetői megbízáshoz szükséges kormánytisztviselői kinevezéskor felmentést adhasson az életkori korlát alól. Más kormánytisztviselők esetében a szabályozás változatlan, azaz megbízatásuk a 70. életévük betöltésével megszűnik. Az indítványt az azt benyújtó Balla Mihály, a külügyi bizottság fideszes elnöke azzal indokolta, hogy kiemelkedő érdek, hogy a magyar államot jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező misszióvezetők képviseljék.

A törvényjavaslat indoklásában és parlamenti vitájában az előterjesztők nem említették Szapáry György nevét, de az indítvány benyújtásának napján Balla Mihály az MTI-nek elmondta: a parlament szakbizottsága meghallgatta és alkalmasnak találta a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját a washingtoni nagyköveti posztra. A 72 éves Szapáry György kinevezésének ugyanakkor elengedhetetlen feltétele volt a törvénymódosítás.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szempontpuska
2010. november 29. 22:57
Trükkök százai.... mutyiország
Laibach
2010. november 29. 20:55
"Magyarország a rokonságok és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik, vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul. Az olyan növények, amelyek szeretik ezt a nedvdús talajt, buja virágokat hajtanak, azok, akik nem szeretik, belefúlnak a sárba." Móricz Zsigmond -Rokonok (1932)
Laibach
2010. november 29. 19:58
Mindig lesznek kiskapuk, egy ilyen ország vagyunk.
küllő
2010. november 29. 19:29
Lassan meglesz az egytucat személyre-névre alkotott "törvényalkotás". Banánköztársaság hurrá. HIP_HIP
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!