Levélben tiltakoznak Schmittnél a hajléktalanok

2010. október 28. 12:39

A szabadságjogok indokolatlan és önkényes korlátozását jelentheti az építési törvény, ezért egy hajléktalanokat képviselő csoport azt kéri a köztársasági elnöktől, ne írja alá azt.

2010. október 28. 12:39
Az elfogadott építési törvény alapján büntetni lehet az utcán élőket, ezért nyílt levélben fordult Schmitt Pálhoz a hajléktalanokat képviselő A Város Mindenkié nevű szervezet. A szervezet kifogásolja, hogy a hajléktalanok, bár a Magyar Köztársaság állampolgárai, emberi jogaikat mégis nap mint nap kétségbe vonják, ezért arra kérik a köztársasági elnököt, ne írja alá a törvényt, hanem küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.
 
Az elfogadott törvény egy paragrafusa felhatalmazza a települési önkormányzatokat, hogy büntessék a közterületek nem rendeltetésszerű használatát- ez a nyílt levél szerint önmagában is a szabadságjogok indokolatlan és önkényes korlátozását jelentheti. „A hajléktalan ember - azért mert nincs otthona - még nem bűnöző, akit ki lehetne tiltani a közterületekről. A hajléktalanság nem büntetőpolitikai, hanem társadalompolitikai probléma. A hajléktalanságra nem a rendőri zaklatás a megfelelő társadalmi válasz, hanem érdemi szociális lakáspolitika és a lakhatáshoz való jog biztosítása” - fogalmaz a levél.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kaducsa
2010. október 29. 15:39
"Levélben tiltakoznak Schmittnél a hajléktalanok" Már 2006-ban is odaszervezték őket a Kossuth térre. Ennek ellenére mi, névtelen civilek gondoskodunk a környezetünkben élő hajléktalanokról, húsz éve.
magnamater
2010. október 29. 15:20
Már Krisztus idejében is ez volt a helyzet: "Akinek van, még több adatik, akinek nincs, azt is elveszik tőle, amije van" Pedig egyszerű a megoldás: el kell venni a Simor nyolcmillióját, a nagyvállalatok, a nagykeresetűek különadóját, visszaadni a kilakoltatottak a hajlékát.
valv
2010. október 28. 17:34
Külföldiek véleménye alapján, ami első dolgok között tűnik fel nekik a világvárosok közül Budapest esetében, az a sok hajléktalan az aluljárókban. Nesze neked országimázs. Máshol nincs ennyi csöves, nem tudom hogy, de valahogy megoldják.... miért pont a mi fővárosunkból nem lehet őket kitiltani ? Egyébként igaz az, hogy most a haléktalan MÉG nem bűnöző, de ha a törvény bűnözési formának definiálja az utcára sz@rást, vagy közérdekű gyalogosútvonal eltorlaszolását, akkor már BŰNÖZŐ. Akkor is megbüntetnek, ha tűzoltó felvonulási útvonalt torlaszolsz el, vagy vészkijárat elé teszel be egy nagy szekrényt.
kanpalisoda
2010. október 28. 14:17
"A hajléktalanság nem büntetőpolitikai", hanem bótoláspolitikai probléma, Legalábbis az aluljárókban, és egyéb frekventált, de meleg helyken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!