Hatala: Szükség van a polgárőrségre

2010. július 03. 15:24

Az országos rendőrfőkapitány szombaton a Heves megyei Poroszlón kijelentette: a rendőrség stratégiai partnerének tekinti a polgárőröket. Levélben köszönte meg Pintér Sándor belügyminiszter a polgárőrök árvízi védekezés során végzett munkáját.

2010. július 03. 15:24

„A polgárőrségre nem a rendőrségnek, hanem a hazának van szüksége, ezért a rendőrség stratégiai partnerének tekinti a polgárőröket” – jelentette ki Hatala József az országos polgárőrnapon. Hozzátette: „A polgárőrség és a rendőrség szoros együttműködésére különös példát szolgáltat az árvízi védekezés, ahol a polgárőrök is dicséretes és áldozatos munkát végeztek.”

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kiemelte: „Magyarországon nem lehet egyetlen település sem, ahol az emberek nem érzik magukat biztonságban, ezért a bűnözés megelőzésében is számít a kormányzat a polgárőrségre, eredményes munkájukhoz pedig minden segítséget megad.”

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke aláhúzta: „A közbiztonság nemzeti üggyé lépett elő, és a polgárőröknek meg kell felelniük az új kihívásoknak, meg kell védeni a kiskerteket, az erdőket, a mezőket, és az a cél, hogy minden településen polgárőregyesület segítse a rendőrséget.” Túrós András hozzátette, hogy a 2115 egyesületben dolgozó 90 ezer polgárőrt, a polgárőrséget a politika nem sajátíthatja ki.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2010. július 04. 05:49
A biztonság állami monopólium kell legyen. Nincs szükség magán biztonsági cégekre, gárdákra stb. Államilag ellenőrzött szervezetek működhetnek korlátozott jogkörökkel, de az államnak kell ellenőriznie a működés törvényességét. A dolog értelme az intézkadési jogkörökön áll vagy bukik. Veszprémi Kozma gyilkosság nem történt volna meg, ha van ott intézkedési joggal rendelkező rendőr. Az erőszakoskodások, verekedések csökkenthetők, azonnali letartóztatással (24 órára kivonni a forgalomból) és az ezzel együtt járó 100 - 200 000 Ft büntetéssel. Amennyiben nem fizet, egy hónap kötelező közmunkával törleszti a büntetést. A magán biztonsági cégeknek nincs és nem is lehet intézkedési jogköre, fegyverrel se rendelkezhetnek! Emiatt nincs is értelme működésüknek.
civilina
2010. július 03. 19:40
Úgy gondolom, hogy a Magyar Gárda is megtalálná a maga feladatát, ha a polgárőrséghez csatlakozna, nem beszélve arról, azonnal törvényes keretek között tudna tevékenykedni. Egyébként nekem sem tetszik, hogy mindenféle, félkatonai szervezetek a semmiből, kontrollálatlanul szerveződjenek - akár jobbról, akár balról.
picur3ka
2010. július 03. 18:53
Na, csak igy tovabb, tetteket es egy kis zsozsot is!
Zázrivecz
2010. július 03. 18:47
"Túrós András hozzátette, hogy a 2115 egyesületben dolgozó 90 ezer polgárőrt" A helyzet sajnos ennél jóval drámaibb, a polgárőrség aktív állomány a valóságban jó ha a 90 000-es létszám felét eléri. Ők is belefáradtak abba, hogy magukra hagyták őket, hogy fokozatosan elvontak tőlük minden támogatást. Úgy nem lehet, jó munkát végezni, hogy minden járőrözés előtt azon gondolkodnak, hogy a mai benzinpénzt miből dobják össze. Arról nem is beszélve, hogy a jogrendszer a jelenlegi formájában inkább korlátozza a polgárőrség munkáját minthogy segítené őket. Egy jól működő országos polgárőr szervezethez először a jogi és az anyagi feltételeket kell megteremteni. Utána lehet bármiről is beszélni. De az, hogy egyáltalán volt egy olyan belügyminiszter aki 8 év után leült velük beszélni már mindenképpen pozitív eredmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!