Államellenességgel vádolnak egy székely civil szervezetet

2010. május 03. 18:52

Állam- és alkotmányellenes tevékenységgel, az autonómiatörekvések népszerűsítésével vádolja három civil szervezet a maroshévízi székhelyű Dr. Urmánczy Nándor Egyesületet. A kulturális szervezet elnöke bírósági idézést kapott, az első tárgyalást kedden tartják.

2010. május 03. 18:52

Czirják Károly, a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke az ügy kapcsán elmondta: valóban szerepel az alapszabályzatukban az önrendelkezési tevékenység támogatása, de az egyesület bejegyzésekor ezt senki sem kifogásolta. Mint elmondta, semmilyen államellenes tevékenységet nem akarnak folytatni.

Az egy éve működő magyar kulturális egyesület ellen a hévízi Miron Cristea Kulturális Alapítvány, illetve a Radio Ardealul és a Glasul Călimanilor egyesület nyújtott be írásos panaszt a helyi városi bírósághoz, kérve a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület feloszlatását. Az április 19-én iktatott kérés szerint az egyesület bejegyzése alkotmányos jogokat sért, tevékenysége és céljai veszélyeztetik a román nemzetállam egységét, szuverenitását és függetlenségét. Egy másik vádpont szerint maga a névadó személyiség, Urmánczy Nándor tevékenysége is románellenes volt.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2010. május 03. 19:25
A románok ennél sokkal keményebben fognak próbálkozni. Fölmérik, meddig mehetnek el, az új magyar kormány mennyit enged.
iMan
2010. május 03. 19:09
WTF?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!