Sólyom: barátság Lengyelországgal

2010. április 18. 15:15

A köztársasági elnök nagyon fontosnak nevezte Kaczynski utolsó üzenetét, amellyel az oroszországi Katinyba (Katyn) utazott.

2010. április 18. 15:15

Magyarország számára fontos demonstrálni a barátságot Lengyelországgal - mondta vasárnap a magyar sajtónak nyilatkozva Krakkóban Sólyom László köztársasági elnök, aki a légi szerencsétlenség áldozatául esett lengyel elnök temetésére érkezett a dél-lengyelországi városba. Arra a kérdésre, hogy milyen volt a személyes viszonya Kaczynski elnökkel a visegrádi négyek, a NATO, valamint az Európai Unió eseményein, az államfő úgy válaszolt, hogy Kaczynski azok közé az elnökök közé tartozott, akikkel igen gyakran találkozott, és nagyon jól megértették egymást. 

A köztársasági elnök nagyon fontosnak nevezte Kaczynski utolsó üzenetét, amellyel az oroszországi Katinyba (Katyn) utazott: megbékélés, de nem minden áron. Ahogyan a volt lengyel elnök is mondta, kezdjenek egy új szakaszt az orosz-lengyel viszonyban, de tisztázzanak mindent az utolsó részletig. Sólyom László szerint ez nem csak az orosz és lengyel kapcsolatrendszerben érdekes, de Magyarországnak is a környező államokkal való viszonyában. Úgy vélte, egy hasonló folyamat van kibontakozóban például a magyar és a szerb viszonylatban.

Sólyom számára vigasztaló volt, hogy a gyásznapon Magyarországon milyen sokan emlékeztek meg a tragédiáról. „Mostanában már azt mondogatták, hogy az a nagy lengyel-magyar barátság, amely még a hatvanas-hetvenes években minket magával ragadott, talán lanyhulóban van, de ez az esemény megmutatta, hogy ez nem igaz, ez a barátság él” - hangoztatta Sólyom László köztársasági elnök.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ózanagyvarázsló
2010. április 19. 08:53
Valóban korrekt volt Sólyomot, Bajnait, Orbánt és Martonyit együtt látni Krakkóban. Viszont a mai népszabóság véleményoldalán Kaczynskiről szóló cikk ritka szemét darab, a mandineren is szemlézik.
Basiliscus
2010. április 18. 22:16
magam részéről nagyon örülök, hogy Mo.-ot 3-an képviselték egyszerre, és nem is külön-külön hanem méltósággal egyetértésben történt a részvétnyilvánítás, főhajtás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!