Ki lesz az új európai elnök?

2009. november 03. 14:30

A pénteken véget érő EU-csúcsot követően megkezdődtek a találgatások.

2009. november 03. 14:30
A spekulációk tükrében azon jelölt számíthat nagy mértékű támogatásra, aki politikai hátterét tekintve lehetőleg a középjobbhoz tartozó konzervatív pártok valamelyikéből érkezik. Előnyös, ha valamelyik uniós kis, vagy közepes országból származik, de nem dél-európai, lévén José Manuel Barroso bizottsági elnök személyében ez a földrajzi régió már képviselve van. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke állítása szerint külön előny lehet, ha az illető nő – de önmagában ennyi még kevés -, továbbá ha rendelkezik bizonyos nemzetközi (el)ismertséggel, otthonosan mozog az euópai tanácsi folyamatokban, és megvan benne a készség-képesség a belső folyamatok menedzselésére.

Mindezek alapján az alábbi lista látszott talpon maradni: Jan-Peter Balkenende, jelenlegi holland miniszterelnök, Herman Van Rompuy, hivatalban lévő belga kormányfő, Dalia Grybauskaite, jelenlegi litván elnök, Paavo Lipponen, korábbi finn miniszterelnök, Mary Robinson, korábbi ír köztársasági elnök és Vaira Vike-Freiberga, korábbi lett elnök.

Egyesek még Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt is megemlítik, ám ő hírek szerint a Haider-ügy miatt Franciaország számára elfogadhatatlan. Megerősítést nyert továbbá, hogy a sokáig befutónak tippelt Tony Blair korábbi brit, és Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő esélyei lényegében szertefoszlottak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!