Új amerikai nagykövet

2009. október 11. 10:41

Görög származású, demokrata-szimpatizáns üzletasszony lesz az USA budapesti nagykövete.

2009. október 11. 10:41

Barack Obama elnök a Demokrata Párt egyik neves adománygyűjtőjét, a görög származású Eleni Tsakopoulos-Kounalakist nevezte ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetévé - jelentette be pénteken a Fehér Ház. Tsakopoulos-Kounalakis kinevezése nem meglepetés, a demokratákat támogató üzletasszony már korábban is jelezte, hogy vállalna nagyköveti posztot.

Az üzletasszony Kalifornia egyik legnagyobb földhasznosítási cégének, az AKT Developmentnek az elnöke. A céget még Görögországból emigrált apja alapította. Tsakopoulos-Kounalakis az egyik legaktívabb szervezője volt Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt adománygyűjtő rendezvényeinek. Később azonban Barack Obamát is támogatta. Férje, Markos Kounalakis a Washington Monthly című politikai havilap elnöke.

A budapesti amerikai nagykövetséget április 2-a óta Jeffrey D. Levine ideiglenes ügyvivő vezeti. Eddig volt hivatalban April Foley nagykövet. Az ő mandátuma lejárt volna Obama január 20-i hivatalba lépésekor. Foley-t azonban arra kérték: ne távozzon posztjáról a washingtoni kormányváltással egy időben, hanem maradjon áprilisig. A döntéshez hozzájárult az ukrajnai gázszállítási válság, illetve az Európai Unió és Oroszország közti feszültség.

Új amerikai nagykövet Budapesten (origo)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2009. október 11. 11:59
Megjött az új fasisztázó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!