Telekcsata a Vár oldalában

2009. október 28. 16:49

Egy élelmes család évtizedek alatt elbirtokolt egy panorámás vároldali telket.

2009. október 28. 16:49

Az 1. kerületi, Szabó Ilonka utca 16. szám alatti telek két tulajdonosa még a háború után eltűnt, utódaikról sem lehetett tudni semmit. 2006-ban viszont jelentkezett az ingatlanért egy Funtek Anita nevű hölgy. Ő az eredeti tulajdonosoknak nem volt rokona, viszont azt állította, hogy az édesapja ezt a telket neki ajándékozta, miután az elmúlt évtizedekben szabályszerűen elbirtokolta: évekkel azelőtt lakatot tétetett a kapujára, néha lenyírta a füvet, sőt olykor a tűzijátékot is onnan nézte. A földhivatal először mindezt nem találta elegendőnek a tulajdon bejegyzésére, de a hölgy végül is bírósággal mondatta ki, hogy a tulajdont megszerezte.

Miután az eset nagy visszhangot váltott ki a sajtóban, a Fővárosi Főügyészség felfigyelt az ügyre, és perújrafelvételt kezdeményezett. Úgy ítélte meg, hogy az elbirtoklást bizonyító eljárásban több fontos szempontot is figyelmen kívül hagytak. Végül egy ügyvéd megtalálta az eredeti tulajdonos egyik leszármazóját is. A párizsi leszármazott, Michael Hardy (Haász) csatlakozott is a főügyészség keresetéhez, jogos örökségéért, amiről 1949-ben disszidált apja soha nem beszélt neki. Valószínűleg azért, mert azt hihette, hogy rég államosították. De ezt a furcsa sorsú földdarabot még államosítani is elfelejtették.

Idén augusztusban megtörtént a perújrafelvételi tárgyalás első fordulója a Budai Központi Kerületi Bíróságon. Itt elismerték Hardy úr jogát a keresethez, viszont elutasították a főügyészség jogosultságát a perújítás kezdeményezésére. Az elbirtokló időközben 591 ezer eurós hitelt vett fel a K&H Banktól a telekre. Így igazából most már nem is neki, hanem a banknak van vesztenivalója.

Jelentkezett az örökös az elbirtokolt telekért (NOL)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aliga
2009. október 28. 19:13
Az kimaradt a cikkből, hogy a felettébb gyanús elbirtoklás lényege az, hogy anno a bíróságon a két tanú a hölgy apja és élettársa volt. http://nol.hu/archivum/archiv-490827 Magyarország mint jogállam. Röhejes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!