Hétfőtől vasutassztrájk

2009. október 16. 17:31

Hogy pontosan mikor kezdődik a munkabeszüntetés, arról csak vasárnap döntenek.

2009. október 16. 17:31
Hétfőn folytatódik a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ)  munkabeszüntetése - jelentette be Gaskó István, a szakszervezet elnöke a sztrájkbizottság döntését pénteken sajtótájékoztatón. Arról, hogy a sztrájk ténylegesen hány órakor kezdődjön, vasárnap dönt a testület. "A térben és időben is gördülő sztrájk térben valószínűleg országos, időben pedig egyelőre határozatlan idejű lesz" - mondta a szakszervezeti vezető.

Gaskó István hangsúlyozta: a szakszervezet arra kéri a helyi önkormányzatokat és a civil szervezeteket, hogy hétfő 10 órára szervezzenek demonstrációkat a vasútállomások épületei elé - ezzel is tiltakozva a kormány tervezett intézkedési ellen a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatban. Kiemelte: a demonstráció és a sztrájk célja, hogy megmeneküljön a magyar vasút, mivel "ha most nem állítják le a vasútközlekedést, akkor valószínűleg a kormány állítja azt le örökre".

A VDSZSZ elnöke rámutatott: a kormány jövőre országosan mindössze háromezer kilométeren kívánja megrendelni a vasúti személyszállítást, így az intézkedésnek nem csak a mellékvonalak, hanem a fővonalak is áldozatul esnek, ami ellehetetleníti a vidéken élőket. Mindezért a vasutasok ezrein kívül további tízezrek válhatnak munkanélkülivé, ha képtelenek lesznek eljutni munkahelyeikre.

A szakszervezet és a MÁV közötti pénteki tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a munkáltató nem fogadta el az idén április 30-án aláírt egyezséget az elégséges szolgáltatásokról annak ellenére, hogy a VDSZSZ erre hajlandó lett volna. Gaskó István úgy vélte, a munkáltató a szakszervezetre akarja hárítani a felelősséget a hétfőn kezdődő sztrájk miatti káoszért, pedig azért csak a MÁV felel. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!