Bajnai-Fico találkozó: közös nyilatkozatot fogadtak el

2009. szeptember 10. 20:05

A két kormányfő sajnálatát fejezte ki Sólyom László elmaradt látogatása miatt, illetve megegyeztek abban, hogy az EBESZ álláspontját tekintik irányadónak a nyelvtörvény ügyében.

2009. szeptember 10. 20:05
Tizenegy pontos nyilatkozatban állapodott meg Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök csütörtöki szécsényi találkozóján. A pontok közül az aktuális vitában különösen fontos a harmadik, ami Sólyom László magyar államfő révkomáromi elmaradt látogatásával kapcsolatos. Eszerint a két kormány kifejezi sajnálatát az eset miatt, és szakértői tárgyalásokon egyeznek majd meg az vezető politikusok látogatásakor követendő normákról. Ugyanakkor elkötelezik magukat a személyek szabad mozgásáról szóló uniós elv mellett.

A közös nyilatkozat egy pontja szól a nyelvtörvényről is, ebben az ügyben megegyeztek a felek, hogy az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásaira bízzák magukat. Ez nem jelentené a törvény visszavonását, de több vitatott rendelkezésének pontosításához vezethet. Egy éven belül a törvény tapasztalatait újabb csúcson vitatják meg, de addig is vegyes bizottság dolgozik majd rajta.

Mindkét kormányfő kifejezte, hogy határozottan fel akarnak lépni saját szélsőségeseikkel szemben.

Fico meghívta Szlovákiába a magyar kormányfőt azzal, hogy Bajnai választhatja ki a helyszínt és az időpontot is. Bár ő Révkomáromot javasolja, különösen, ha a városban végre méltó helyre kerül Szent Cirill és Szent Metód szobra, és akkor közösen tiszteleghetnének a szláv hittérítők és Szent István szobra előtt.

Fico hajlandó volt Európára bízni a nyelvtörvényt (Index)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2009. szeptember 11. 12:56
Neked viszont igen.
sunázó
2009. szeptember 11. 12:39
Csak te leszel a kivétel. Neked nem a nemzetvezető, Oszi tömi tele a szádat...
honphibu
2009. szeptember 11. 12:18
Így van! Nemzetvezetőre van szükség! Az majd teletömi a zsebünket!
lényeglátó
2009. szeptember 11. 12:17
Ki az a Sólyom (Kun Béla unokája? ,nem tisztázza a vádat! ) De az letagadhatatlan tény, 1 Sólyom nevű Alkotmánybírósági elnök tiltotta meg, a privatizáció felülvizsgálatát az ügyészségnek! A nép barátja, vagy a rablóké? Gondolj rá szeretettel, mikor a bércédulát nézed: "cincog a fillér a zsebedbe"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!