Így került lejtőre Magyarország

2009. július 20. 08:32

A szociálliberális kormányzat száznapos programja és előzményei.

2009. július 20. 08:32
Megrészegült szocialisták, félszívvel aggályoskodó szabad demokraták és egy erőtlen, a számokkal is hadilábon álló kormány. Ők voltak a főszereplői az úgynevezett jóléti rendszerváltásnak, amely az egyik legfontosabb oka annak, hogy Magyarország gazdasága végzetesen legyengült, a világválságban a csőd szélére jutott és sokak megélhetése veszélybe került. Az [origo] cikksorozatban dolgozta fel, mi zajlott az ősbűnnek kikiáltott hat-hét évvel ezelőtti döntések hátterében.

A "jóléti rendszerváltás" az MSZP választási ígéreteinek a megvalósítását jelentette, ezek a vállalások azonban eredetileg jóval szerényebbek voltak. A MSZP Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt által vezetett gazdasági kabinetje 2001 novemberében tette le az asztalra a párt programjához készült vitaanyagát, egy a borítóján vörös szegfűt és a Magyarország mindannyiunké felcímet viselő 31 oldalas dokumentumot, amely helyzetképet adott az ország gazdasági helyzetéről és jövőbeni lehetőségeiről, valamint megfogalmazta a főbb választási ígéreteket. A körülményeket illetően nem festettek túl rózsás képet: a világgazdasági feltételek romlásáról, a hazai költségvetési egyensúly megromlásáról írtak, és azzal számoltak, hogy 2002-ben a gazdaságban "a negatív tendenciák lesznek erősödőben".

Ennek megfelelően a vitaanyagban felsorolt választási ígéretek is visszafogottak voltak. Szerepelt benne ugyan a közalkalmazotti bérek felzárkóztatása, de szó sem volt azonnali 50 százalékos emelésről. Megígérték azt is, hogy a nyugdíjasok számára kedvezőbb nyugdíjemelési szabályokat vezetnek be, viszont a 13. havi nyugdíj még csak ötlet szintjén sem merült fel. A dokumentum ugyan tartalmaz egy autópályafejlesztési programot, azonban a 800 kilométeres sztrádaépítési ígéret nem jelenik meg. A visszafogottságra jellemző, hogy a vitaanyag közteherviselésről szóló részében még a járulékok emelésének nem túl vonzó lehetősége is felbukkan.

Néhány hónappal később mégis megjelent mindegyik nagyvonalú ígéret az MSZP kampányában, pedig az érdemi gazdaságpolitikai háttérmunka 2001 novemberében véget ért. "Ezzel a vitaanyaggal formailag befejeztük a munkát" - mondja Akar László közgazdász, aki Medgyessy általános helyetteseként dolgozott a kabinetben. Szerinte a kezdeti szerény ígéretek részben az MSZP-n belüli lobbicsoportok követelései miatt fújódtak fel, másrészt pedig azért, mert a kampányban az akkori kormánypárt is egyre nagyobb vállalásokkal állt elő. "Úgy érezték a politikusok, ahhoz, hogy jól szerepeljenek, egyre nagyobbat kell ígérni" - jellemzi az akkori helyzetet Akar.

A száznapos program és előzményei (origo)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2009. július 22. 13:55
maio: Ha azt mondom, hogy a Föld forog a Nap körül, akkor az nem attól tény, hogy én mondom... Viszont Te az elmúlt néhány évben minden bizonnyal nem ebben az országban éltél, ha véleményed szerint az ellenzék nincs benne abban, hogy jelenleg így élünk.
maio
2009. július 21. 18:23
és azért tény mert te azt mondod?
gentry
2009. július 21. 12:44
kulalak: Dehogy kenem (asszem kicsit túlérzékeny vagy), a második hsz-ban csak arra reagáltam, hogy szocinak (vagy szimpatizánsnak) neveztek. Pumalyos: A két dolgot nem lehet egymáshoz hasonlítani. Inkább egy olyan példát hoznék, mint amikor a feleség addig rinyál valami miatt, ami egyébként nem fér bele a családi költségvetésbe, míg a végén a férj rábólint és inkább megveszi hitelből, csak nyugi legyen. Ezzel hosszú távon árt saját maguknak, de legalább nincs otthon morgás. Azért azt nem gondolhatjátok komolyan - bármennyire Fidesz szimpatizánsok vagytok - hogy ezért az egészért, ami ebben az országban van, kizárólag a jelenlegi kormány a felelős. Érdemes néha levenni a szemellenzőt és anélkül körbenézni a világban... És amint már írtam, az Mszp felelőssége nagyobb, hisz ők kormányoztak, de tény az is, hogy az ellenzék magatartása is alaposan benne van abban, hogy iutt tartunk.
kulalak
2009. július 21. 02:29
gentry: Ne kend el a temat. Elejen kozolted, hogy a szaznapos program miatt tartunk itt pedig nem. Utana kozolted, hogy a Fidesz is benne van alaposan abban, hogy itt tartunk pedig nem, a kormanypartoke a felelosseg (de szaros bagazs te jo eg). Most attertel arra, hogy ki mit kommunikal es te hogy szavaztal. Tobbmillio ember szavazott, tobbszor. Tovabbra is a maszop-szadesz tandem megy es mas politikai erok ket ciklust hatalmas elonykent hasznalnak ki pozitiv iranyban. 'Ezek' lejtore vittek minket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!