Olaszországban is egyre többen zárnák le ezt a háborút – Stratéga különkiadás Szomráky Bélával

2023. június 21. 17:00

Migránskvóta, szűkülő európai mozgástér, változó háborús álláspont – Olaszország Berlusconi után. Stratéga című műsorunk különkiadásának vendége Szomráky Béla Olaszország-szakértő.

2023. június 21. 17:00
null
Pócza István
Pócza István
rovatvezető

Silvio Berlusconi halála változásokat hoz az olasz és az európai politikában is. Jól mutatja a korábbi miniszterelnök jelentőségét, hogy politikai hagyatéka megkerülhetetlen, valahogyan mindenkinek viszonyulnia kell hozzá; eredményei, gondolatai, szellemi alapvetései pedig tovább élnek.

Ilyen kérdés a nemzeti gondolat, a patrióta megközelítés, amely jól látható a minapi  Pirreli-ügyben hozott kormányzati döntést illetően is, amely során kizárták a cég irányításából a kínai főtulajdonost. A jelenlegi miniszterelnök, Giorgia Meloni végigjárta Berlusconi iskoláját, de a korábbi kormányfő útját már nem tudja járni – azóta ugyanis annyit szűkült az olasz vezetés, illetve annyit nőtt az európai vezetés befolyása az olasz politikában. Ez, illetve a gyors fellélegzésbe vetett bizalom vezethetett oda, hogy Olaszország jelenleg támogatja az úgynevezett migránskvótát.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A műsor podcast formában is meghallgatható: 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik