„Húsz százaléknál többet nem látok ebben az offenzívában” – Resperger István elemzése a Világrendben (VIDEÓ)

2023. április 26. 17:35

A herszoni folyóátkelés már a tavaszi ukrán ellentámadás nyitóakciója? Hol és mikor várható az offenzíva fő csapása? Milyen „kilépési” stratégiája lehet majd a feleknek az ellentámadás sikerének fényében? A katonapolitikai elemzőt kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. április 26. 17:35
null
Maráczi Tamás

***

Az elhúzódó háború a mennyiségi fölényben lévő oroszoknak kedvez, a Nyugat tartalékai végesek, nem fog finanszírozni egy végtelen háborút, ezért az ukránokat szorítja az idő, katonai eredményeket kell felmutatniuk.

Mindkét fél egy-egy nagy hadműveletre még képes, az oroszok a Wagner csoporttal és a légi deszanttal folytatják ezt a felőrlő műveletet, amely nekik kedvez, az ukránoknak pedig van egy lehetőségük ezzel a hadtestnyi erővel egy nagyobb területet visszaszerezni, viszont utána ténylegesen nincs már szállítás” – hívta fel a figyelmet a képességek határaira a Világrend című műsorunk vendége.

Resperger István úgy vélte, a Herszonnál történt ukrán átkelés a Dnyeper folyón az ukrán különleges katonai hadművelet egy fontos része, de nem itt lesz értékelése szerint a fő csapásirány, hanem Zaporizzsja alatt, nyolc-kilenc dandár Melitopol felé próbál majd áttörni, és nyolc-tíz nap alatt be is törhetnek az orosz arcvonal mögé, ugyanakkor kockázat, hogy a Donbasz és a Krím felől is „zsákba” kerülhetnek. Több elterelő hadművelet is indulhat emellett, de nehéz harcok lesznek, mert az oroszok több védvonalat is kiépítettek.

Az ukránok megkapták a kiképzést a Leopard 2-es és a brit Challenger harckocsikra, a tavaszi szárazabb idő eljövetelével a talajviszonyok is megfelelőek már a szárazföldi támadások megkezdésére, az adásban megszólaló szakértő szerint május közepére valószínűsíthető az ukrán ellentámadás kibontakozása.

Az ukrán cél az Azovi-tenger elérése lenne, hiszen Melitopol elfoglalásával elvágnák az orosz hadi utánpótlási útvonalat a Krím-félsziget és az orosz területek között. Resperger István azonban nem számít arra, hogy jelentős területeket lenne képes az ukrán hadsereg visszafoglalni, további jelentős nyugati nehéztechnika érkezésére pedig már nem számíthatnak. Emiatt egyre valószínűbb, hogy a Nyugat az ellentámadás lezárulása után tárgyalóasztalhoz fogja kényszeríteni Ukrajnát, hogy tűzszüneti egyezséget kössön Oroszországgal.

A háború „az oroszoknak sem siker, hiszen a hadsereg nimbusza megtört, az oroszok stratégiai célkitűzéseiket elveszítették”, ugyanakkor ezzel „Ukrajna hosszútávú stratégiáját, az euroatlanti integrációt, a NATO-csatlakozást fékezni tudják” – magyarázta a szakértő Világrend című műsorunkban.

Mit érhet el a tavaszi ellentámadással Ukrajna?

A műsor vendége: Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. május 03. 17:36
"„Húsz százaléknál többet nem látok ebben az offenzívában" Tavaly az oroszok pont 20%-nyi területet foglaltak el, vagyis fasza!!, kijön a matek . ezek szerint az a 20% visszajön az ukiknak.
tapir32
2023. április 27. 02:19
Az emberi élet a legfőbb érték! A háborúnak a béke az ellentéte és nem a még nagyobb háború! A tűzszünetnek és a békének az a lényege, hogy minél kevesebben haljanak és nyomorodjanak meg. Ha, te is háborút akarsz és Putyin is háborút akar akkor, egy platformon vagy Putyinnal. Aki, fegyvereket szállít egy háborús övezetbe az a háború folytatását akarja. Aki, a háborút támogatja az, az ukrán és az orosz emberek halálát támogatja! Mások halálán, megnyomorodásán nyerészkednek. A háború pártiak semmivel sem különbek, Putyinnál. Mások halálát akarják! Halál pártiak! A liberáldeviánsok akarnak háborút! Nagy üzlet a háború! A világ etikus fele békét akar nem háborút. Mióta etikus emberek halálát, megnyomorodását akarni? Egy absztrakt elv vagy az emberek élete a fontosabb? Az emberek élete a legfőbb érték! A dolgokat utólag rendezni lehet, helyre lehet hozni de, feltámasztani nem lehet senkit sem. Tűzszünet és béke!
tapir32
2023. április 27. 02:19
Jobb a rossz béke a jó háborúnál!
LancelotDuLac
2023. április 27. 01:04
"a Nyugat tartalékai végesek, nem fog finanszírozni egy végtelen háborút" XDDDDD Az orosz se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!