Oroszországgal szemben a Nyugat magára maradt – Mandiner Stratéga Robert C. Castellel

2022. december 01. 17:00

Az számít igazán, hogy a nem nyugati országok közül hányan szállítanak fegyvert Ukrajnának és hányan csatlakoznak az Oroszország elleni szankciókhoz. Nagyon kevesen. A Mandiner Stratéga legújabb adásában Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

2022. december 01. 17:00
null
Pócza István
Pócza István

A teljes beszélgetésről itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható az alábbi linkre kattintva:

Az izraeli biztonságpolitikai szakértő szerint a nyugati demokrácia már régóta csak vészhelyzet üzemmódban tud dolgozni, és politikailag Kína a saját képmására formált bennünket, hiszen egyre kevésbé toleráljuk a vélemények szabad áramlását.

Az orosz-ukrán konfliktusban szerinte nem az a mérce, hogy hányan és mire szavaznak az ENSZ-ben, ezek a szavazások meglátása szerint nem jelentenek semmit. Az számít igazán, hogy hányan szállítanak fegyvert Ukrajnának a nem Nyugatból, hányan csatlakoztak az Oroszország elleni szankciókhoz a nem Nyugatból; és nagyon kevesen.

A háborúk szerinte ellentmondásos, már-már cinikus megítélését a következőképp igyekezett érzékeltetni: ha Metternich feltámadna, akkor azt mondaná, hogy „Mi a probléma? Normális háború, normális körülmények között.” Ezek a dolgok megtörténtek Európán kívül - tizenkettő egy tucat. De azok senkit nem érdekeltek, mert nem fehér, nem keresztény, nem demokratikus, nem olyan emberek, mint mi. Hanem barnák, sárgák, kékek, zöldek, a fenét se érdekel, hogy élnek, meghalnak, háború, nem háború. Ez most jobban érdekel bennünket, mert a háborúzó felek hasonlítanak ránk.


 

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2022. december 04. 23:40
Nagyon jó kis beszélgetés volt, pergő, dinamikus, köszönet Pócza Istvánnak!
Dezsőke
2022. december 01. 20:55
békét
Nasi12
2022. december 01. 20:08
A címböl ítélve azt hittem viccel, mivel felénk az járja, hogy az oroszok maradtak magukra. Persze ha a világ lakosságának arányát nézzük már nem is annyira vicc. Az év elején a kínai amerikai külügyminiszteri találkozón (Kanadában?) a kínai fél finoman meg is jegyezte, hogy ne gondolja az amerika vezette nyugat, hogy ök vannak többségben.
olajfa1
2022. december 01. 18:57
Ez lehet az "új Vietnami háború"... Oroszországot azért elég sokan és elég nagy országok... -hatalmak- támogathatják... miközben az ukránokért érzett "szolidaritás" egyre jobban csökken...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!