Belecsap a Fonó az új évadba: változik a heti program

2019. szeptember 10. 10:54

A nyári zárás után szeptember 9-én nyit ismét a Fonó Budai Zeneház. A nyitótáncház szerdán lesz.

2019. szeptember 10. 10:54
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Szeptember 11-én a hagyományos, nagy nyitótáncház egyben az évadnyitás ünnepe is a Fonó Budai Zeneházban. Három zenekar muzsikál: a Góbé, a PásztorHóra és a Fokos. Vonós erdélyi muzsikák, moldvai és délvidéki zenék várnak minden táncházas és táncházba vágyó érdeklődőt.

A Fonó Szerda ezen túl már kedden elkezdődik. A korábban egy napon szereplő két programot, a táncoktatást és a táncházat ezen túl két külön napon tartják. Az idei évadtól nagyobb hangsúlyt fektetnek mind a táncoktatásra, mind pedig a vonós szerdai táncházra, így a táncoktatás ezen túl kedden várja a résztvevőket 19.00 órától, élő zenével.

Az első őszi hónapokban a Felcsíki táncokkal ismerkedhetnek a résztvevők kezdő és haladó csoportokban. Ez a Csíkszeredától északra eső, a Bogáti-szoros és Balánbánya közötti terület a székelység táncainak régiesebb vonásait őrzi. Táncait a kemény ritmikusság és a játékosság egyaránt jellemzi. Valamikor egész Felcsíkon hegedűvel és gardonnal muzsikáltak, később került be a zenekarba a hegedű-kontra, majd a bőgő, mely a gardon szerepét vette át. Az első felcsíki táncoktatás szeptember 10-én, kedden lesz. 

Szerdánként ősztől 20.00 órától kezdődik a táncház, két teremben. A szervezők arra biztatják a résztvevőket, hogy kezdőként is bátran jöjjenek, mert táncmester segíti a bekapcsolódást a táncokba. Szeptemberben a Góbé és a PásztorHóra, a Fokos, a Bajkó és az Ördöngös zenekarok muzsikálnak a táncházban. 

Folytatódnak a tavaly jól bevált Fonó sessionök az ír kocsmai örömzenélések mintájára. Új csoport indul Porteleki László prímás (Muzsikás együttes) vezetésével Vonós örömzene címen. Emellett folytatódik a gyimesi, ír, görög, moldvai, padkaporos-tekerős és a ritmus, avagy ős jam session is. A sessionökre a belépés ingyenes, aki hangszerrel érkezik, becsatlakozhat a zenélésbe.

Tizedik éve tartja rendszeres táncházát a Fonóban minden második pénteken a Berka együttes. Két teremben párhuzamosan zajlik a táncház: a nagyteremben moldvai, az előtérben vonós táncházhoz csatlakozhatnak a résztvevők. Az első Berka táncházra szeptember 20-án kerül sor. 

A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várják a szervezők. A Kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. Tánctanárok: Bacsó Lilla és Darabos Péter, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai. Szeptember 28-án várják az első Kamasz táncházba a résztvevőket, a belépés ingyenes. 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!