Letette esküjét az ENSZ új főtitkára

2016. december 14. 08:30

Letette hivatali esküjét António Guterres, az ENSZ új főtitkára. A portugál baloldali politikus korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője volt.

2016. december 14. 08:30

A 67 éves António Guterres 2017. januárjában foglalja el hivatalát. Programbeszédében alapvető változásokat ígért a világszervezet életében és politikájában, vagyis szakítást elődje, a dél-koreai Ban Ki Mun politikájával. 

Mint kifejtette: az ENSZ az elmúlt évtizedekben hozzájárult a béke fenntartásához a világban, de eszközei immár nem elegendőek az érdemleges reagáláshoz. „Itt az ideje, hogy az ENSZ elismerje hibáit és fogyatékosságait, és megreformálja működését” – jelentette ki Guterres. Három területen ígért alapvető változást: a békefenntartásban, a fenntartható fejlődéshez nyújtott segítségben és a szervezet működésében. 

Az ENSZ diplomáciai szerepét erősítené Guterres

Több közvetítésre, több diplomáciai tevékenységre van szükségünk” – mondta, s felajánlotta személyes részvételét az ENSZ közvetítő tevékenységében. 

Szíriára, az egyik legégetőbb problémára azonban nem tért ki. Programbeszéde után tartott sajtóértekezletén is arra helyezte a hangsúlyt, hogy ő maga készen áll „jóhiszemű közvetítőként megteremteni a bizalom helyreállításához szükséges feltételeket” a szíriai konfliktus résztvevői között. 

„A főtitkár nem a világ ura

Elismerve, hogy „a főtitkár nem a világ ura”, leszögezte, hogy érdemben járulhat hozzá a világszervezet döntő befolyású államainak, elsősorban a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának munkájához. 

A franciát, angolt és portugált váltogatva beszélő Guterres „jobb egyeztetést” ígért a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a békefenntartók (az úgynevezett kéksisakosok) hatékonyabb munkáját a világ válságövezeteiben, például a Közép-afrikai Köztársaságban vagy Dél-Szudánban. 

Egyenlő női reprezentáció az ENSZ-en belül is

Az ENSZ működésében a bürokrácia leépítését helyezte kilátásba és hatékonyságot ígért, mert – mint fogalmazott – „elképzelhetetlen, hogy kilenc hónapra legyen szükség ahhoz, hogy valakit terepre küldhessünk”. Fontosnak mondta a nők és a férfiak egyenlő arányát, ennek megteremtését a világszervezeten belül. 

Szólt az Európában szerinte végigsöprő populista hullámról, s kifejtette: arra lenne szükség, hogy „újraépítsék a kapcsolatot az állampolgárok és vezetőik között”.  

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2016. december 14. 11:24
Újabb migráns simogató píszí báb.
Mutimi
2016. december 14. 10:08
Ő szerepelt ebben a cikkben? http://migracio.mandiner.hu/cikk/20161124_leendo_ensz_fotitkar_a_migracio_a_megoldas
MZ/X
2016. december 14. 10:02
"erős" lehetett a mezőny, ha ez a balfék volt a befutó....
békalepcse
2016. december 14. 09:47
Ezzel aztán megint kint vagyunk az összes vizekből... Az európai politika a szabadonvakolók lábmosóvize...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!