A csernobili atomkatasztrófa áldozataira emlékeztek

2016. április 26. 07:48

Harminc évvel ezelőtt ezen a napon történt baleset a csernobili atomerőműben: az kitelepítettek városában, Szlavuticsban az áldozatokra emlékeztek.

2016. április 26. 07:48

Harminc éve történt a csernobili atombaleset: az atomerőmű környékét akkor csak másfél napos késéssel kezdték kiüríteni. Az ENSZ adatai szerint a balesetnek 47 közvetlen halálos áldozata volt, és legalább hatszázezer embert ért erős sugárzás.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 27. 07:59
Akkor emlékezzünk meg azokról is akik asszonyokat, gyerekeket, áldott állapotú kismamákat veszélynek tettek ki itthon is a Szovjetunió seggnyalásával és azzal hogy eltitkolták itthon. Az emberek meg éltek a jó idő adta lehetőséggel és kimentek az utcára, telekre.
WANTED
2016. április 26. 08:35
Május elsején persze kötelező volt megjelenni, mert akkorra már azt ugyan elismerték, hogy valami történt, ami nem jó dolog, de ment a maszatolás, hogy a szél nem mifelénk fújta, meg nem káros az egészségre stb. stb. A francia sugárzásmérő és nukleáris ügyekért felelős intézet készítette az alábbi animációt, ami az egész Európában szétterülő radioaktív felhő terjedését mutatja a katasztrófát követő 14 napban: http://www.ratical.org/radiation/Chernobyl/IRSN14dayPlume.html
KannibálTatárÚr
2016. április 26. 08:31
Tegnap olvastam a pozsonyi Pravdában: Az összes áldozat (a sugárfertőzés következtében is) száma nem érte el a 150-et. A fertőzött, lezárt területen a vadállományon nem észlelni káros elváltozásokat, gazdagabb, gyorsabban szaporodik, mint a rajta kívüli területeken. Igen valószinű, hogy a sugárzás általi veszélyezettség jóval kisebb, mint ahogy azt feltételezzük. Ha szenet bányásznánk és abból nyernénk a villamos energiát, a sokszorosa lenne a halálos áldozatok száma a bányákban, de a bányaszerencsétlenség nincs programon. Ehhez a kínai adatokat lehetne felhasználni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!