Erdély, Románia Svájca – történelmi esély?

2013. szeptember 29. 08:48

Bicska, hegyek, medvék, nyelvi sokszínűség. Járható-e Erdély számára a svájci út?

2013. szeptember 29. 08:48

Az EMNP Erdély Történelmi Esélye című animációja végigveszi Erdély ezer évét, az önrendelkezés különféle formáit. Megemlíti, hogy az 1568-ban tartott tordai országgyűlés Európában elsőként biztosított vallásszabadságot, az 1868-as magyar nemzetiségi törvény pedig a nemzetiségek anyanyelv-használati jogát rögzítette. Felsorolja az Erdély és Svájc közti párhuzamokat, a bicskától, a hegyeken és medvéken át, a vallási és nyelvi sokszínűségig.

 

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. október 01. 06:47
Miért kéne Erdélynek a svájci utat járnia? Erdélynek az erdélyi utat kell járni. A sajátját, nem másokét. A svájciak is azt járták, és azért tartanak ott ahol.
korona
2013. szeptember 30. 10:15
Erdély joggal lehet önálló, szuverén állam, független minden környezeti országtól. Mindig szabad Fejedelemség volt. Éljen az Erdélyi Fejedelemség!
Radio Silicon
2013. szeptember 30. 00:45
Jó ötlet, támogatom, ha van eszük az ottani románoknak, akkor kapva kapnak az alkalmon, és támogatják a kezdeményezést. Azt már ők is láthatják, hogy a nagy 1920-as egyesülés arra volt jó, hogy egy valaha virágzó vidék Európa egyik legszegényebbé váljon. Ennyit tud a román állam. Gondolom otthon, a sötétben ezt be is vallják maguknak.
ottapont
2013. szeptember 29. 22:09
profi munka, informatív az erdélyi helyzetről érthető képet fest olyanok számára akik nincsenek témában, ráadásul az európai autonómiákról is tájékoztatja például a románokat (is) a youtube kommentek között találtam olyan beírást, hogy 'román vagyok, támogatom Erdély autonómiáját, de hiányolom a románok történelmi szerepét amit a régióban betöltöttek...'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!