Jankovics: Magyarországon kuruc-labanc háború van

2013. január 21. 14:33

Jankovics Marcell az ATV műsorában elmondta, sajnálja, hogy két külön testületként működik az MMA és a SZIMA, míg Ferencz Győző úgy véli, lehetetlen lenne egyesíteni a két akadémiát.

2013. január 21. 14:33

A Magyar Művészeti Akadémia tagja, Jankovics Marcell, illetve a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, Ferencz Győző volt az ATV Szabad Szemmel című műsorának vendége vasárnap este.

Jankovics elmondta, sajnálja, hogy nem egyetlen művészeti akadémiaként működik a két testület, míg Ferencz úgy vélte, történeti okokból is lehetetlen lenne egyesíteni a kettőt. A rajzfilmrendező kijelentette, ha meghívják, szívesen lett volna tag a Széchenyi Akadémiában is, de erre nem került sor.

Ferencz Győző szerint egyetlen művészeti akadémiának sem kellene szerepelnie az Alaptörvényben, és szükség van olyan művészeti szervezetre, melynek tagjait nem lehet világnézetileg besorolni. Ezzel szemben Jankovics úgy fogalmazott, a SZIMA belterjes testület, hiszen „nem foglalkozik a köz dolgával”. Szerinte az MMA tagsága nem mondható homogénnek, ami azon is jól látszik, hogy jó páran kiléptek az utóbbi hónapokban.

Jankovics megállapította, hogy „Magyarországon a sajtóban és a kultúrában van egy kuruc-labanc háború”, és csak azt sajnálja, hogy Fekete György MMA-elnök nevesítette ez ügyben Konrád Györgyöt. Ugyanakkor leszögezte, ő már azt sem tudja elmondani, ki ma a kuruc és ki a labanc.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trabantkombi
2013. január 21. 22:53
Érdekelne, hogy azt itt észt osztók közül, ki és mikor "fogyasztott" utoljára kulturális terméket? 2014!!!!!!!!!!!!!
füst
2013. január 21. 15:51
Kulturkampf van. Ennek leképződése az ún. megosztottság. Mi ebben a meglepi?
tributum
2013. január 21. 15:42
- Bakker Mandi, amelyik videót törli a forrás, azt nem kéne nektek is leszedni az oldalról???! - Vagy ez valami teljesen új dolog, mint 'kilencszáz körül az imresszionizmus...? - Mer' akkor bocs!
freehckr
2013. január 21. 14:57
Az SZDSZ bukásával és az MSZP gyengülésével kezd kifogyni a szuszból a két évtizedes balliberális kulturkampf, ezt jól láthatóan nehezen emésztik az elvtársak... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!