Plüss macikkal tüntettek Fehéroroszországban

2012. augusztus 04. 15:26

Azért a fiúért tüntettek, akit azért vettek őrizetbe, mert lefotózta, és feltöltötte az internetre azokat a politikai üzeneteket tartalmazó macikat, amelyeket egy svéd reklámügynökség dobott ki a fehérorosz légtérben.

2012. augusztus 04. 15:26

Emberi jogokkal és sajtószabadsággal kapcsolatos üzeneteket tartalmazó plüss macikat dobott ki a fehérorosz légtérben egy svéd reklámügynökség. Az akciót lefotózta egy fiú, majd a képet feltöltötte az internetre. Tette miatt őrizetbe vették, miatta tüntettek most szintén plüss macikkal fehérorosz fotósok.

A fehérorosz elnök, Lukasenkót felháborította, hogy bejutottak idegen gépek a légtérbe, egyben kijelentette, hogy legközelebb lelövik az ismeretlen gépeket, ha máshogy nem tudják megállítani azokat.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2012. augusztus 05. 16:14
Egyszerű példával megvilágítom, hogy a hülyék is megértsék, miért csak valamelyik nemzetközileg elfogadott névleges értékre alapozva lehet különböző országok mutatóit összehasonlítani! Spekulánsok rájátszanak a Forintra, aminek az árfolyama ideiglenesen meglódul és mondjuk 220/dollárról egészen 240/dollárra felkúszik. Ha a nemzeti jövedelmünket aktuális dollárban adnánk meg, akkor ennek alapján az akár durva mínuszba is mehetne, miközben valójában itthon Forintban bővült. Hiszen milyen következménye volt a dollár/forint árfolyamingadozásnak? Az importtermékek drágultak Forintban kifejezve, az exportunk nyereségesebb lett, míg a helyi vegyesboltban az árak nem változtak. Miért is változtak volna, az árfolyamváltozás a nemzetgazdaság teljesítményére csak áttételesen hatott. És ezért számít csak az, hogy a helyi viszonyok között mit mutat a GDP. És ezért nem mutatják a mindenkori valutaárfolyamok azon valuták valós értékét, például vásárlóértékét, hanem csak az aktuális piaci értékét, amik alkalmatlanok bármilyen objektív összehasonlításra. Ahhoz egy olyan értékmérőre van szükség, aminek az értékét globálisan fixáljuk, megállapítva a mindenkori értékarányos átváltási értékeket a más valutákhoz képest, mivel ilyen valós fizetőeszköz nincs, ezért kell a statisztika céljára létrehozni a fiktív valutát és megállapítani az átváltási értékeket. Idővel az összes ilyen eszköz elavult. Ez történt a Geary-Khamis rendszerrel is. Bizonyos pontokon, elsősorban az ex-Szovjet térség országai tekintetében torzítani kezdett, mint arra pont Belorusszia kapcsán magam is rájönni voltam kénytelen. Az EKS egy újabb rendszer, ez jelenleg a legelterjedtebb és pontosabb.
Akitlosz
2012. augusztus 05. 15:57
Pénzből él mindenki, nem "névleges egységekből". Azok statisztikázni nagyon jók, de valójában pontosan annyi pénze van Fehéroroszországnak, mint amennyi van, s nem háromszor annyi.
Akitlosz
2012. augusztus 05. 04:57
Az adatok különbözősége abból adódik, hogy egyszer valódi pénzben számolják a GDP-t, máskor pedig vásárlóerő alapján. Ez utóbbiban Fehéroroszország GDP-je a háromszorosa a pénzben számoltnak. Ami azt jelenti, hogy nagyon elmaradott ország.
Akitlosz
2012. augusztus 05. 04:43
Már a fehérorosz légvédelem sem a régi. Mondjuk Magyarországon sem esik semmi bajuk sem a légtérsértőknek. Még díszkíséretet is kapnak a magyar légierőtől. :-( Magára valamit is adó ország a légtérsértőket leszállásra kényszeríti és börtönbe zárja. Ha nem engedelmeskednek, akkor pedig lelövik őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!