Bojár: Egy totalitárius rendszer reprezentációs kiállítása

2012. január 05. 10:34

A Tiszta Kezek Mozgalom tárlatlátogatásán, a Kerényi-féle kiállításon Bojár Iván András a kurzusprogramot opportunista módon kiszolgáló szellemi emberről beszélt.

2012. január 05. 10:34

Bojár Iván András, aki egészen néhány nappal ezelőttig Budapest városarculati tanácsnoka volt, a következőket mondta:

„Bojár Iván vagyok, művészettörténész, boldogult ifjúkoromban itt dolgoztam ebben az épületben, a Nemzeti Galériában. Akkor nem gondoltam volna, mint ahogy Pelikán elvtársról sem gondolták volna, hogy egyszer még úgy fogok visszajönni ide, hogy tulajdonképpen egy totalitárius rendszer reprezentációs kiállítását fogom úgy megnézni, hogy jelen idejű kiállításról van szó, és nem az ötvenes évek, nem a huszas-harmincas évek totalitárius művészetét fogják kiállítani. (...)

Hát ez nagyon szépen meg van festve, jó egyenletesen van az ezüst felhordva, azt gondolom, hogy mivel ez egy figurális munka, és minden egyes figuráról pontosan látszik, hogy micsoda, ez becsületesen meg lett csinálva. De van, amelyik übergagyi. Ezen például látszik, hogy húsz perc alatt készült. (...)

A szellem egyik embere, színházrendező az, aki ebbe a kurzusprogramba beállt, és opportunista módon kiszolgál egy államot. (...) Magának, neki is kell tudnia, hogy az államnak a kultúra területén és a kánon önszervező, önmagát alakító rendszerébe beleszólása nincs, nem is lehet. Maga a történelem az, ami igazolja ezt, hiszen hogyha az ötvenes évek szovjet, magyar, vagy a harmincas évek náci művészetét nézzük, akkor mindenki tudja azt, hogy a világ művészetének legértékesebb munkái nem az akkori kurzusokban születtek, hanem vagy azok ellenében, vagy azokkal párhuzamosan, nem is figyelve, nem is tekintve ezekre a terrorista rendszerekre.”

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2013. október 07. 17:27
Né má! A tiszta kezű apuka! Bojár Iván András BRFK 01000/774/2013.bü. Nevelése, gondozása, felügyelete alatt álló kiskorú személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja Bojár Iván András ellen (A megalapozott gyanút a kiskorú gyermek elmondása mellett egy klinikai gyermek szakpszichológus véleménye, továbbá két igazságügyi pszichológus szakértő szakvéleménye is alátámasztja) Eljárás indul: 2013.01.21. Hogy mik vannak... Ezek az "erkölcsös" szakállas bácsik...
suski
2012. január 05. 17:08
Totalitárius rendszerben nem bohóckodhatnál a Nemzeti Galériában, hanem egy pincében aszalodnál, te barom.
novara
2012. január 05. 15:08
Iván,Iván! Ha elzárják a "csapot",máris morci leszel? Városarculati tanácsnok "úr"...
tevevanegypupu
2012. január 05. 14:49
Ja igen es meg valami: nem lebecsulni a szovjet filmmuveszetet, a zeneszeket, a balettet es a szinhazat meg a Mojszejev egyuttest..ilyen vezetek-es keresztnevvel azert ezt nem vartuk volna magatol Ivan.(:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!