Thuküdidész-csapdájában a szuverenitás a tét

2023. július 22. 13:42

Az az amerikai érdekű decoupling, ami Oroszországot és az orosz energiahordozókat akarja leválasztani Európáról, valójában a világ energiaáramlásáról akarja leválasztani Európát.

2023. július 22. 13:42
null
Tóth Máté
Tóth Máté
Vendégszerző

„Orbán Viktor miniszerelnök mai beszédében kiemelte: a nyugati értékek ma a migráció, az lmbq meg a háború. Valóban ez lájuk, Európa értékeit, sőt érdekeit veszíti a szemünk láttára. Most, amikor az Európai Unió egyik legfontosabb európai hatóságának az új vezető versenypolitikai közgazdásza majdnem egy amerikai lobbista lett, már a látszatra sem igazán figyelnek. Amerika egyre erőszakosabban dominálja Európát, az EU és nemzeteinek szuverenitását csorbítva akkor, amikor az amerikai dominancia a világban a valóságban visszaszorulóban van. A BRICS, az ázsiai infrasrukurális bank vagy az Egy övezet, egy út (Kína) mind-mind felemelkedő, és távlatos célokkal rendelkező folyamatot mutató jelenségek.

Márpedig ezek a jelenségek stratégiai, sőt történelmi idősíkon jelentkező változások, és súlyos geopolitikai átrendeződések előjelei, melyek Thuküdidész-csapdaként ejti foglyul a korunkat és történelmünket. Athén és Spárta óta látjuk, hogy az épp trónon ülő és a feltörekvő hatalom között az összeütközés elkerülhetetlen. Kína, illetve az ázsiai térség ilyen felemelkedő erő, megkerülhetetlenül, az összeütközés az amerikai érdekekkel pedig már most látványos. Ennek központi területe lett az energiahordozók kérdése is.

Az az amerikai érdekű decoupling, ami Oroszországot és az orosz energiahordozókat akarja leválasztani Európáról, valójában a világ energiaáramlásáról akarja leválasztani Európát. Nem Oroszországot szigeteli el vagy teszi versenyképtelenné, hanem Európát. Ezzel persze a globalista, föderalista erők mit sem törődnek, pedig sokkal nagyobb jelentősége van a szuverenista kiállásnak, min valaha. Sokkal nagyobb a jelenősége az identitás-alapú közösségi szemléletnek is, mint az individuálisnak is. Az energiapolitikánkat, a gazdasági rendszerünket is ebben a mozgástérben kell megtalálnunk. Ehhez nagyon fontos vállalás, amit a Miniszterelnök ma Tusványoson külön is rögzített: energiaimport-függésünket 2030-ra a villamosenergia-import tekintetében a nullára akarjuk leszorítani. Ez 11 és fél ezermilliárd forintos hatalmas program!

Szuverén energiapolitika, szuverén gazdaságpolitika és a változó világban új kapcsolatokat kereső állhatatos, ám szuverén megközelítés kell, ennek pedig a mai miniszterelnöki beszéd egy fontos hitvallását és iránymutatását adja.”

Nyitókép: Az energiajogász Facebook-oldala

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gusztiapu
2023. július 23. 12:43
Köszönöm az írást!
k.edi
2023. július 22. 15:42
"Az az amerikai érdekű decoupling, ami Oroszországot és az orosz energiahordozókat akarja leválasztani Európáról," Mi van, ha megfordítjuk, és nem Oroszország leválasztása zajlik Európáról, hanem Európa leválasztása Oroszországról? Mi van, ha a valódi cél az, hogy Oroszország valamennyi nyersanyaga, ásványkincse és energiahordozója kizárólag Ázsia rendelkezésére álljon? Mi van, ha ennek az egésznek köze lehet ahhoz, hogy dollármilliók landoltak amerikai politikai elithez tartozó vezetők számláján, amelynek forrása a kínai kommunista párt? Lehet, hogy nem kizárólag az EU-ban vannak korrupt politikusok, hanem az Usa-ban is, és előfordulhat, hogy Kína és Oroszország összetolása nem véletlenül vagy balfaszságból történt? Nem állítom, csak kérdezem...
mandala
2023. július 22. 14:07
HÁTTÉRHATALOM = SZÖVETSÉGES: Az aki a "demokrácia" nevében olyan vezetőt válassz magadnak, amelyik származásilag és ideológiailag is megfelel. Ha becsúszik a baki és a többség hülye, akkor legyen egy elvhű kisebbség aki még polgárháború árán is hajlandó az általuk kiválasztott vezetőknek megszerezni a hatalmat. A jó szövetséges önként és dalolva adja át a termelő - szolgáltató - és banki szféráját a nem létező globális hálózatnak. Akkor tökéletes a szövetség, ha a bennszülöttek helóták a saját hazájukban.--- BARÁT: Aki hajlandó nekik bármit megtenni! Ha kell, még testvérháborút is indít a "közös és jó célok" elérése érdekében. A jó barát önként és dalolva adja át a termelő - szolgáltató - és banki szféráját a a nem létező globális hálózatnak. Akkor tökéletes a barátság, ha a bennszülöttek helóták a saját hazájukban.-- ELLENSÉG: Akitől a SZÖVETSÉGESEK és BARÁTOK megszereznek mindent és átadják a nem létező globális hálózatnak. Az ellenség ezt követően helóta lesz a saját hazájaban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!