Orbánnak nem lehet idetelefonálni

2023. július 21. 14:46

A baloldal állítása – hogy ez egy putyinista rendszer – józan ésszel belátható, hogy orbitális hülyeség.

2023. július 21. 14:46
null
G. Fodor Gábor
G. Fodor Gábor
Szabad Európa

„Oroszország is – Brüsszelhez hasonlóan – a belpolitika része lett? Csak mert Moszkvával egyáltalán nem küzdünk.

A baloldal állítása – hogy ez egy putyinista rendszer – józan ésszel belátható, hogy orbitális hülyeség. Ha ebből indulnak ki, megint nem segítik magukat. A másik, hogy Magyarország Oroszország szekerét tolja, szintén a hisztéria terméke. Annyi történt, hogy a háború miatt Oroszországot áttették a sötét oldalra.

Ki tette át?

Az egész európai elit, Brüsszel. Igaz, külső nyomásra.

Brüsszel tette volna át Oroszországot a sötét oldalra?

Igen, pontosabban a Nyugat, mivel szankciókat hozott Oroszország ellen, és – ez a lényegesebb – megpróbálta kitörölni Oroszországot a civilizációs diskurzusból.

A szankciók a háború miatt vannak, amit Oroszország indított Ukrajna ellen.

Ez igaz, de Nyugaton nem lehet arról beszélni, hogy ez jó döntés, vagy rossz. Ha szankcióellenes vagy, akkor putyinista, és már át is kerültél a sötét oldalra. Pedig Magyarország szempontjából nézve a földrajz ellen nem lehet politikát csinálni. Ha onnan jön a gázvezeték, akkor onnan kell gázt szerezni. Ezért a politikai vezetőknek vállalniuk kell, ha azt mondják róluk, hogy oroszpártiak. Ez pedig olyan bélyeg, ami ellen nem lehet érvelni, nem lehet róla vitatkozni.

Az EU-ban nem létezhet más álláspont, mint az Ukrajna-pártiság. Pedig a magyarok szerint az egyik kutya, másik eb. Azt gondolják, megint jönnek a nagyhatalmak, szórakoznak itt velünk, pedig számunkra csak egy a fontos: nem akarunk belekeveredni ebbe az egészbe. Ha viszont ki akarsz maradni, az nem oroszpártiság.

A kormány mégis Oroszország érdekében és a szankciók ellen kommunikál, miközben minden csomagot megszavaz.

Végül is tartozunk egy klubhoz. Ha állandóan megakasztjuk, és sportot csinálunk abból, hogy vétóval akadályozzuk a döntéshozatalt, az csak azt mutatja, milyen intézményi eljárásokkal lehet fékezni vagy meglékelni Brüsszelt. De a klub kötelez is, igaz, hülyeségre nem. Ez az egész az erőről szól. Ha Orbán nem lenne erős, lesöpörnék. Akkor idetelefonálnának, és azt várnák el, hogy csak annyit mondjon: yes vagy jawohl.

Nem csak simán vétózgat?

Mondom: erős. Orbánnak nem lehet idetelefonálni. Miközben, és ez a durva, már a németeknek is oda lehet telefonálni.”

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2023. július 22. 14:23
Egy országnak érdekei vannak, érdekei vannak, érdekei vannak, utána szövetségesei, végül barátai- a három összehangolása a politika magasiskolája. Az EU hanyatt ló és hanyatló.
Hangillat
2023. július 22. 14:06
Bidenista rendszer- az van.
Gusztiapu
2023. július 22. 11:13
Nem tudom, Clinton telefonált-e vagy nem (1999-ben), de ha igen, akkor is hiába tette: ugyanis Orbán a "kérés" ellenére sem volt hajlandó a délszláv háború idején megnyitni a déli határ mentén a frontvonalat, és nehéztüzérséggel lőni a szerb célpontokat.
Zokni
2023. július 22. 10:15
Kedves Tapir 32! Ön nyilvánvalóan téved. "A jobboldali konzervatív gondolat szerves fejlődés eredménye..." - írja, de nem. Mindenfajta gondolat az. Ezért nyert tért a baloldal, és ezért fejlődik tovább a liberális oldal, ami a szabadság kiterjesztését szolgálja. És amely magába foglalja a jobboldali konzervatív gondolat érvényesülését is. A kultúra nem vmilyen oldali. Legkevésbé sem jobboldali. (Ezt honnan veszi!? Itt egy szép definíciója:"...a kultúra olyan komplex egész, amely magában foglalja mindazt a tudást, képességet, hiedelmet, művészetet, morált (és még egy sor más képességet), amit az ember szocializációja során, mint egy társadalom tagja megszerez..." Ez hogy lehetne bármilyen oldali?) A nyílt társadalom, mint "társadalomfilozófiai elképzelés" éppen a hatvanas évektől terjedt el, ahogy e társadalomkép egy fajta megvalósulása egyre sikeresebbé vált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!