Demokrácia német módra

2023. július 03. 14:11

Hogyan fognak a blokkpártok akkor reagálni? Betiltják az egyetlen komoly ellenzéki pártot?

2023. július 03. 14:11
null
Krisztina Koenen
Krisztina Koenen
Neokohn

„Szerda reggel, három nappal a választás után, a baloldali Die Zeit internetes kiadásában már arról tudósított, hogy hivatalosan felülvizsgálják az AfD-jelölt Robert Sesselmann megválasztását a Déltüringiában fekvö Sonneberg járás elnökévé. »Amint meg lesz a választás hivatalos végeredménye, hivatalosan felülvizsgáljuk Sesselmann személyes alkalmasságát és alkotmányos hűségét«, mondta a tartományi közigazgatási hivatal szóvivője. A hivatal bizonyítottnak látja, hogy Sesselmann nem alkalmas a tisztség betöltésére, és ezért formai okokból nem lett volna megválasztható. »Egy ilyen vizsgálatot csak akkor folytatunk, ha utalások vannak arra, hogy a választhatóság előfeltételei nincsenek adva«, folytatta sokatmondóan a szóvivő.

Történelmi győzelmet aratott az AfD jelöltje Türingiában

Robert Sesselman a párt első politikusa, aki járási adminisztrációt vezethet.

Sesselmann alkalmasságát a választás előtt a sonnenbergi járási választási bizottság már egyszer felülvizsgálta, és a politikus jelenében és múltjában semmiféle kivetnivalót nem talált.

A jelölés minden törvényes előírásnak megfelelt, mondja most a választási bizottság szóvivője, nem volt Sesselmann ellen semmilyen kifogás, »mint például tagság egy betiltott pártban«. Ezzel arra utalt, hogy az AfD nincsen betiltva, bár a türingiai alkotmányvédelmi hivatal az AfD-t »gyanúsítható esetként« tartja megfigyelés alatt. 

(...)

Mert mi történik akkor, ha többek között az ehhez hasonló események miatt még többen szavaznak az AfD-re? Hogyan fognak a blokkpártok akkor reagálni? Betiltják az egyetlen komoly ellenzéki pártot? És mi történik azután? Milyen módon fog a tovább dagadó elégedetlenség utat törni magának? Ha vannak még felelősségtudó politikusok a rendszerpártok soraiban, akkor azoknak sürgősen el kell gondolkodniuk ezeken a kérdéseken.”

„Ijesztő" az AfD győzelme egy német zsidó vezető szerint

A német nyilvánosságban egyre többen szólalnak fel az AfD egy türingiai járási választási győzelme miatt.

Nyitókép: MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vinyó57
2023. július 04. 07:41
történelmi tanulság :ha égy német kezébe puska kerül akkor a demokrácia védelmében az ellenzék tarkón lesz lőve …. utána pedig az összes szomszéd ország is …. lásd 90 éve a hosszú kések éjszakáját először betilt utána tarkón lő….
röviden
2023. július 03. 15:16
Ha ilyen nálunk történne, már elsötétülne az ég demokráciavédő légidesszant-alakulatoktól.
Almassy
2023. július 03. 15:01
Magyarországra kezdetben a tehetősebb fehér lakosság szeretne bevándorolni Nyugatról, később követnék a színes parazitáik. Remélem csak olyan feltételekkel engedjük be a nyugati fehéreket, hogy nem kezdhetik el itt is megvalósítani azt amit otthon elcsesztek.
Karvaly
2023. július 03. 14:59
"Európai értékek", "jogállamiság", "fékek és ellensúlyok"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!