Hogy néz ki egy transznyugdíjas?

2023. július 13. 22:42

Ne nevessen senki a kérdésen, ez komoly ügy.

2023. július 13. 22:42
null
Csepeli Kálmán
Csepeli Kálmán
mkdsz.hu

„Ne nevessen senki a kérdésen, ez komoly ügy. Ha valamit megtanulhattunk az elmúlt években, az az, hogy az identitás nem vicctéma, viszont bármiből és bármivé gyúrható. És ha a két legfontosabb ismertetőjegyünk – a nemünk és a korunk – közül az elsőről szabadon dönthetünk, ugyan miért ne lehetne a második is választás tárgya?

Ahol pedig megengedik, hogy válogassunk az identitások közül, ott bizony a jogokból is bőséggel mazsolázhatunk. Ha például az ún. transznők szabadon használhatják a női mosdót, egy transzkorú miért ne dönthetne úgy, hogy a fárasztó robotmunka évtizedei helyett a frissnyugdíjasok boldog életét választja? Példa már létezik ilyen igényekre, igaz, még csak ellenkező irányban: 2018-ban egy 69 éves holland férfi bírósági perben követelte, hogy nyilvánítsák húsz évvel fiatalabbá. Emile Ratelband épp a nemváltoztatás gyakorlatára hivatkozva tette fel a korszerű kérdést: „Miért nem dönthetem el, hány éves vagyok?” Érvelése során egyetlen jól ismert klisét sem hagyott ki: mivel húsz évvel fiatalabbnak érzi magát, egyszerűen csak rossz testben él, ráadásul így számos megkülönböztetést kell elszenvednie, az internetes társkereséstől az állásvadászaton át a banki hitelfelvételig. Az nem derült ki a hírekből, hogy Ratelband úr valóban zakkant-e, vagy csak egy okos provokátor a normálisak táborából, mindenesetre a holland bíróság – nem éppen következetes módon – elutasította a férfi korváltoztatási igényét.

Nem volt ilyen maradi viszont a Veszprémi Törvényszék, amely épp a napokban mondta ki – egy bizonyos Elvira nevű férfi keresete nyomán –, hogy az ún. transznőknek is jár a Nők 40+ elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. Ellentétben Ratelband úrral, a Háttér Társaság támogatásával perelő Elvirának immár nincs szüksége arra, hogy az életkora megváltoztatását kérje, hiszen egy puszta névátírással megszerezte azt a jogot, amit az ország fele csak akkor kaphat meg, ha a szerencse kegyéből nőnek születik. Mondhatnánk úgy is, hogy Elvira transznyugdíjas státusz nélkül lehetett nyugdíjas transz.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2023. július 14. 21:13
Pszichológus transz-deformálta a gender- gyermek- dystrophia fogalmát és a hormon blokkolást.( Idén rájött: Dr. Susan Bradley "We were wrong' It’s time to stop this cruel, unethical experiment") Újmúlt. Nyelvészek mikor fedezik fel az eddig ismeretlen befejezett, kezdettől megváltozott jelen időt? 'Fiúbabaként való megszületésem óta nőttön -nő vagyok.'
Player1
2023. július 14. 13:36
IGAZSÁG szerint MINDENKIRE vonatkozhatna, hogy 40 ÉV MUNKAVISZONY után lehetősége lenne NYUGDÍJBA MENNI. /rögtön nem lenne ez hír, talán annak a pár százezer férfinek is könnyebb lenne az élete, akikre már vonatkozna../
bölcsuhú
2023. július 14. 10:26
Az Elvirának kötelező módón mgmaradt "nőként" is a düllmirigye (prosztata). Sz pedig pont nyugdíjas kor tájékán kezd rakoncátlankodni. Nos a személyijében 2-vel kezdődő számú és nőként öltöző "hölgy" hova fog menni a panaszával? Ugyanis egy urológus elhajtja, TB alapon nem is kezelheti, hiszen egy nőnek nincs ilyen szerve, egy nőgyógyász meg mit kezdjen vele? Persze, magánpraxison egy pszichiáter is segíthet esetleg!
Teréz A Piréz
2023. július 14. 07:30
Érdemes elolvasni a teljes cikket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!