Beleugrattuk az ukránokat egy egyre reménytelenebb háborúba

2023. július 01. 21:16

Mindez, amit leírok egyben önkritika is.

2023. július 01. 21:16
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A rossz tanuló felel

Hosszú hónapokon át úgy gondoltam, hogy a Nyugat azért nem támogatja hatékonyabban Ukrajnát mert NEM AKARJÁK TÁMOGATNI, tartva egy esetleges eszkalációtól.

További hosszú hónapokon át úgy gondoltam, hogy a Nyugat azért nem támogatja hatékonyabban Ukrajnát, mert NEM KÉPESEK ÁTADNI AZT AMI NEKIK SINCS, tekintve a hadiipar és a hadseregek leépítését a Hidegháború befejeztével.

Az utóbbi egy másfél hónapban, egyre inkább affelé hajlok, hogy a Nyugat ezért nem támogatja hatékonyabban Ukrajnát, mert NEM TUDJUK hogy hogyan kell megnyerni egy modern, összfegyvernemi háborút egy hozzánk hasonló ellenfél ellen egy SZIMETRIKUS konfliktusban.

Izrael háborúi és a két Öbölháború a nyugati harcművészet dominanciáját látszottak bizonyítani.

A probléma, hogy azóta történt egy és más.

Izrael két libanoni háborúja és a Nyugat iraki továbbá afganisztáni kalandjai sokkal kevésbbé bizonyultak sikeresnek mint a fentemlített brilírozásaink.

Arról nem is beszélve, hogy terroristákat hajkurászni a Kaszbah-ban kicsit más műfaj mint egy összfegyvernemi csörte a csapatok tízezreivel mindkét oldalon.

Közben annyira beleszerettünk a saját TEK-es, Faudás imázsunkba, hogy sikerült elhitetnünk magunkal, hogy ez a militarizált rendőrkommandózgatás nem más mint a nagy betűvel írt HÁBORÚ.

Hát nem az.

Mindez amit leírok egyben önkritika is.

Én sem voltam kevésbbé megrészegedve, mint Ben Hodges, Petraeus vagy az exegyenruhás "brit tudósok".

Konferenciákra jártunk, osztottuk az észt és el voltunk telve magunktól, csak azért, mert anno sikeresen vitézkedtünk néhány Kalasnyikovos tevehajcsár ellen.

A tudás elszált, de a hübrisz megmaradt.

Beleugrattuk az ukránokat egy egyre reménytelenebb háborúba és amikor ők a felelésnél ránk sandítanak és várják, hogy súgjunk nekik, mi kínunkban vigyorogva tehetetlenül ácsorgunk a táblánál mellettük.

Közben a tanár már előre lapoz a naplóban.

Nemsokára mi következünk.”

***

Nyitókép: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik