Beleugrattuk az ukránokat egy egyre reménytelenebb háborúba

2023. július 01. 21:16

Mindez, amit leírok egyben önkritika is.

2023. július 01. 21:16
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A rossz tanuló felel

Hosszú hónapokon át úgy gondoltam, hogy a Nyugat azért nem támogatja hatékonyabban Ukrajnát mert NEM AKARJÁK TÁMOGATNI, tartva egy esetleges eszkalációtól.

További hosszú hónapokon át úgy gondoltam, hogy a Nyugat azért nem támogatja hatékonyabban Ukrajnát, mert NEM KÉPESEK ÁTADNI AZT AMI NEKIK SINCS, tekintve a hadiipar és a hadseregek leépítését a Hidegháború befejeztével.

Az utóbbi egy másfél hónapban, egyre inkább affelé hajlok, hogy a Nyugat ezért nem támogatja hatékonyabban Ukrajnát, mert NEM TUDJUK hogy hogyan kell megnyerni egy modern, összfegyvernemi háborút egy hozzánk hasonló ellenfél ellen egy SZIMETRIKUS konfliktusban.

Izrael háborúi és a két Öbölháború a nyugati harcművészet dominanciáját látszottak bizonyítani.

A probléma, hogy azóta történt egy és más.

Izrael két libanoni háborúja és a Nyugat iraki továbbá afganisztáni kalandjai sokkal kevésbbé bizonyultak sikeresnek mint a fentemlített brilírozásaink.

Arról nem is beszélve, hogy terroristákat hajkurászni a Kaszbah-ban kicsit más műfaj mint egy összfegyvernemi csörte a csapatok tízezreivel mindkét oldalon.

Közben annyira beleszerettünk a saját TEK-es, Faudás imázsunkba, hogy sikerült elhitetnünk magunkal, hogy ez a militarizált rendőrkommandózgatás nem más mint a nagy betűvel írt HÁBORÚ.

Hát nem az.

Mindez amit leírok egyben önkritika is.

Én sem voltam kevésbbé megrészegedve, mint Ben Hodges, Petraeus vagy az exegyenruhás "brit tudósok".

Konferenciákra jártunk, osztottuk az észt és el voltunk telve magunktól, csak azért, mert anno sikeresen vitézkedtünk néhány Kalasnyikovos tevehajcsár ellen.

A tudás elszált, de a hübrisz megmaradt.

Beleugrattuk az ukránokat egy egyre reménytelenebb háborúba és amikor ők a felelésnél ránk sandítanak és várják, hogy súgjunk nekik, mi kínunkban vigyorogva tehetetlenül ácsorgunk a táblánál mellettük.

Közben a tanár már előre lapoz a naplóban.

Nemsokára mi következünk.”

***

Nyitókép: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 287 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2023. július 02. 22:27
Közben meg százezrek pusztulnak el egy teljesen értelmetlen állóháborúban, milliók nyomorodnak meg, egy ország fullad a teljes káoszba és reménytelenségbe. És egy éve nem haladt semmit az egész ügy se előre, se hátra. És még mindig az a morál, hogy öklöt rázva kell vértfröcsögve éltetni a háborút.
Marianer
2023. július 02. 21:06
Az utóbbi húsz évben a hadseregek mintha csak kommandósokból álltak volna. Se gyalogság, se tüzérség, se műszakiak. Mintha elég lenne pár marcona festettarcú. Meg mesterlövész tucatjával. Hát nem. Most látható.
AnyádSeSzeret
2023. július 02. 20:23
Végre kezdik belátni, hogy NATO és USA nem képes peer vagy near-peer hadseregek ellen hatékonyan harcolni, a NATO legnagyobb erejét a légiereje adja, ezt viszont az orosz légvédelmi képességek (amelyek minimum 40 évvel megelőzik a nyugatit) elég durván elfojtják, így az ütőerő jelentős részét sakkban tartják egy támadás során. Akármennyire is szidják az orosz hadsereget, az igenis ipari méretű felmorzsolodásban edzett és ezek mentén is tervezett hadműveleti szinten. Az oroszoknak nem új a veszteségek méretének elfogadása, nyugaton, de főleg USA-ban viszont rendkívül érzékeny kérdés ez. Ott gyorsan borul minden ha sok-sok zászlóval letakart katona majd megjelenik itt meg ott.
kamasuka
2023. július 02. 18:11
Egyszerűen erre nem tudnak gombot varrni: odysee.com/@Overthrown:6/video_2023-06-26_13-46-30:9
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!