Téveszmék a békéről

2023. június 15. 09:52

Háború és béke között a különbséget nem az határozza meg, hogy az egyikben sérül, a másikban pedig érvényesül az igazság.

2023. június 15. 09:52
null
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Nemzet

„Csukjuk be szemünket, és képzeljük magunkat 1920-ba, ahogy ott állunk Érsekújvár, Kassa, Munkács vagy Temesvár főterén, ahogy ezt abban az évben sokunk dédszülei tették. Vajon régi, szeretett hazánk új gazdáinak látványa, ahogy a középületekről, emlékműveinkről leszaggatják a magyar zászlót, nem inkább azt a gondolatot fogalmazta volna meg bennünk, hogy az igazság ugyanúgy lehet a béke áldozata, mint a háborúé? Nekünk, magyaroknak a béke se 1849-ben, se 1918-ban, 1945-ben vagy 1956-ban nem hozott igazságot, csak a nyílt harchoz viszonyítva alacsonyabb intenzitású szenvedést.

Háború és béke között a különbséget nem az határozza meg, hogy az egyikben sérül, a másikban pedig érvényesül az igazság. A béke kompromisszum, a háború annak hiánya. Az igazság sem öldöklésből, sem kompromisszumokból nem jöhet létre, mert az ezektől független, felettük áll. Az igazságot a háború nem ölheti meg, a béke pedig nem szül ilyet. Így amikor egy évszázaddal nemzeti tragédiánk után keletnek fordítom a tekintetem, és ahogy egy másik nép küzdelmét, hazájának felszeletelését szemlélem, egyre nehezebben tudom elfogadni a mindebben valamifajta igazságot keresők álláspontját. Főleg azt fájlalom, hogy az ukránok is a béke fogalmával ugyanúgy csak a saját igazságukat tudják azonosítani, mint ahogy ezt teszik az oroszok a háborúval.

Rendkívül frusztráló látvány az, ahogy a Nyugat az ukránoknak most egyfajta cukros-mázos békefogalmat próbál eladni, ahogy ezt tette velük a Pax Americana mézesmadzaggal 2014-ben. Ahogy akkor meggyőzték őket, hogy a nyugati társadalom értékei jelentik az egyetlen legitim orientációt, és az euroatlanti struktúrákhoz való csatlakozást teljesen önzetlenül, az ukrán nép üdvösségéért sürgetik. Most egy ehhez hasonló békemesét próbálnak az ukránokra ráerőszakolni. Amerikai és nyugat-európai értelmezésben a béke Ukrajnában a következővel egyenlő: ukrán zászló a Krím felett, szivárványos a kijevi parlamenten, Putyin a Hágai Bíróságon, Navalnij a Kremlben és Soros az iskolákban. Ehhez a felfogáshoz Zelenszkijben tökéletes partnert találtak, de az ukrajnai kényszersorozásokról készült számtalan megrendítő videóból ítélve az utca emberét még sok esetben nem sikerült meggyőzni.”

***

 

Nyitókép: SERGEY BOBOK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. június 15. 21:52
A béke az emberiség álma, de illúziója is egyben. Békés idöszakok voltak és lesznek, de "örök béke" nem lesz soha. Nem is lehet, mert a fejlödés a világban nem egyenletes, nem homogén. Elkerülhetetlen, hogy helyenként úgy alakulnak a dolgok, hogy zsarolásra, fenyegetésre, elnyomásra stb. alkalmas különbségek alakulnak ki béke idöben. Ezek sokszor szinte észrevétlenül zajlanak le. És mindig lesznek országok, népek, csoportok stb., akik többet akarnak, mint ami van nekik és az erejük is megvan ahhoz, hogy kívánságaikat megvalósítsák. Az igazán súlyos konfliktusokat ritkán lehet tárgyalások útján rendezni. Az erö mindig az az utolsó argumentum lesz, amit mással mint ugyancsak erövel nem lehet megcáfolni. Ez úgyszólván egy természeti törvény, ami nemcsak az állatvilágban, de az emberek világában is érvényes. Az hogy kinek van igaza, - ha azt egyáltalán el lehet dönteni -, és ki az erösebb, ez két, egymástól teljesen független kérdés. És ezen a téren aprócska javulások idölegesen lehetnek, - ami minket mindig nagy reményekkel tölt el -, de huzamos, és alapvetöen lényeges javulás nem várható. A 2000 évvel ezelötti háborúk okai, a mögöttes indulatai, azok belsö logikája ugyanaz volt, mint a legújabb háboruké. Söt, az ókorban a "népírtás", - ami az utolsó 100 évben többször is elöfordult -, nem volt jellemzö. Haltak ki népek annakidején is, de nem tudatos népírtás miatt, hanem egyszerüen felmorzsolódtak a történelem viharaiban. A népírtás tulajdonképpen az egyetlen új "szinfolt" a modern háborukban. Ez az emberiség szégyene. De az emberi civilizáció legnagyobb szégyene az, hogy a tudását elsösorban mások kiirtására, legyözésére, elnyomására használja fel. Ugyanakkor a fegyverekre fordított eröforrásokból vidáman élhetne a földön mindenki. Dehát az egyeseknek unalmas és céltalan élet lenne. De gondoljunk csak bele öszintén: Van annál nagyobb öröm, amikor legyözünk valaki mást? A szomorú helyzet az, hogy egy a gyözelmi mámor egy fontos evoluciós termék, ez korábban életfontosságu volt. ma már nem lenne az, de természetesen nem tudunk nélküle élni. A háború oka nem a "gonoszság", hanem ez a bennünk élö, és kitörölhetetlen ösztön.
Palatin
2023. június 15. 21:41
Egyszer biztosan vége lesz a háborúnak, és az oroszok, ukránok megint testvérek lesznek, Ukrajna lesz a kis aranyos öcsike. A békeszerzödés aláírásakor nagy fogadást tartanak, folyik a pezsgö és a kaviár.... Szergej, az ukrán vezérkari fönök, Zelenszkij csinos titkárnöje, Natasa mellé kerül az ünnepi vacsorán és elkezd vele flörtölni. Egy pohár pezsgö után a térdére teszi a kezét, a hölgy mosolyog. Szergej ezen felbátorodik még egy pezsgö, és a kéz vándorolni kezd felfelé. Natasa erre odahajol Szergejhez és a fülébe súgja: "Tábornok úr, ha a tökömhöz ér, ne csináljon balhét, mert mindketten lebukunk. Én az Ukrajnáért felelös vezérezredes vagyok az orosz titkosszolgálatnál. Én sem ismertem fel Önt azonnal, pedig a Lubljankában ugyanazon az emeleten van az irodánk. Az oxitocin bevetése az ukrán hadsereg ellen zseniális ötlet volt, gratulálok."
Nasi12
2023. június 15. 16:54
A halott katonák anyját nem érdekli az igazság. Egyik oldalon sem. Akkor hol itt a téveszme? Béke kell, azonnali tűzszünet. Vessenek véget a halálnak és az erőforrások mérhetetlen pazarlásának a semmiért.
peter19791003
2023. június 15. 15:10
hogy jön az lmbtq a háború kérdéséhez? a cikkből egyébként az következik így trianon után pár nappal, hogy hát ez van, így jártunk, de legalább vége lett a háborúnak ezek szerint a cikk szerzője abba is belement volna, hogy a románoké marad az ország a Tiszáig na ki is a hazaáruló?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!