Az ukrán hadseregnek nem PR trükkökre lenne szüksége

2023. június 03. 07:06

Ha nem sikerült áttörniük Bahmut szárnyain a hevenyészett védelmet, miért lennének sikeresebbek a délen?

2023. június 03. 07:06
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Ami Bahmuton belül történt az csupán egy jól ismert mintázat megismétlése. Az oroszok bizonyított előnye a városi harcokban. Liszicsanszk, Kramatorszk, Mariupol, Szoledár stb. A város körüli nyílt terep azonban, az eddigi tapasztalatok fényében, az ukránok hazai pályája. Elég ha a Harkiv környéki nagy gyorsasággal végrehajtott manőverre vagy a Herszon körüli harcokra gondolunk. Ha a városon belül nem is sikerült megállítani a muzsikusokat, a város két szárnyán az előny egyértelműen az ukránoké kell legyen. Hogyan is halad a város bekerítését előirányzó Szirszkij terv?

A térképekből ítélve sehogy. A kezdeti néhány száz méteres előrehaladás után, és a nagy elvárások ellenére, a front újra befagyott a szárnyakon. Feltevődik a kérdés, hogy miért?A kérdésre két alternatív, egymást kizáró, választ lehet adni:

1. A Szirszkij terv a város bekerítésére és a muzsikusok csapdába ejtésére eleve csupán az információs hadviselés szintjén létezett. A szárnyak támadása a visszavonulás biztosítását szolgálta és semmi többet.

2. A bekerítési kísérletet végrehajtó ukrán elitcsapatok visszavonulásra kényszerítették ugyan a szárnyakat védő orosz gépesített lövészeket, de a védelmi vonalat áttörni bem tudták.

Ha az első válasz jár közelebb az igazsághoz, akkor egy profi módon végrehajtott, biztosított visszavonulást láttunk, ami az összes harcformák legnehezebbike. Ha azonban a második válasz tükrözi a valóságot, akkor feltevődik a kérdés, hogy mit sugal ennek az áttörési kísérletnek a kudarca a Nagy Ellentámadással kapcsolatban?

Ha az ukrán hadsereg legjobbjainak nem sikerült áttörnie a Bahmut két szárnyán meghúzott hevenyészett védelmi vonalat, akkor miért lennének sikeresebbek a déli hadszintér nagy mélységben kiépített védelmének az áttörésében?

Az utóbbi napokban az ukrán hadsereg tett egy sor igen kreatív lépést, hogy újra magához ragadja a kezdeményezést. Az információs hadviselés szintjén ezek kivételesen sikeres akciók voltak, a kinetikus hadviselés szintjén azonban költséges kudarcok.

A Nagy Ellentámadás előestéjén az ukrán hadseregnek nem PR trükkökre van szüksége, hanem olyan kézzelfogható taktikai sikerekre amik validálják az újonan megszerzett offenzív képességeit.”

Kritikus csapást hajtottak végre az oroszok, komoly lyukat ütöttek az ukrán védelmen

Az ukrán katonai infrastruktúra kulcsfontosságú létesítményeit fedező légvédelmi eszközökre mért csapást az orosz légierő nagy pontosságú, légi indítású, precíziós fegyverekkel - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint a péntekre virradóra végrehajtott csapásban minden kijelölt létesítményt eltaláltak. További részletekre nem tért ki.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik