Színes-szagos város

2023. június 20. 06:34

Budapest lassan kezd olyan lenni, amilyennek vezetője, a magas-vékony főmormota megálmodta.

2023. június 20. 06:34
null
Pilhál Tamás
Magyar Nemzet

„Budapest lassan kezd olyan lenni, amilyennek vezetője, a magas-vékony főmormota megálmodta. Úgy is mondhatnám, kezdi visszanyerni korábbi, demszkyánus patináját. Lepusztult és élhetetlen.Most épp az állítólag fölújított Blaha Lujza térre költöztek vissza a hajléktalanok. (Az aluljárókban már 2019 őszén partra szálltak.) Arra a térre, amelyről Karigeri mindig párás tekintettel mesél fészbukos naplójának. Ez az a tér, ahol időnként mosolygós szelfiket készít élete főművével, a fémszínű nyilvános klozettal, amelynek csupán egyetlen szépséghibája van: többnyire nem működik. Biztos a nagy sietség az oka: mind­össze két évig dolgoztak rajta.

Tehát visszatértek a Blahára a szegény hajléktalanok. Mostantól megint ott fognak lakni életvitelszerűen, ahogyan a Demszky-érában is tették-tehették. Dehogy a hajléktalanszállón! Az csupán Orbán, Tarlós mániája, hogy szállást, meleg ételt, vécét, zuhanyzót, kulturált fekhelyet kell biztosítani a fedélnélkülieknek, s ha a szép szó nem használ, szelíd erőszakkal szükséges beterelni őket az ellátóhelyre. Holott mennyivel haladóbb és baloldalibb télen büszkén halálra fagyni, nyáron pedig városszerte szabadon üríteni s hónapokra elfoglalni az összes köztéri padot! Egyebek közt ezek azok az elidegeníthetetlen »emberi jogok«, amelyekért Jámbor Bandi meg a kalapácsos haverjai mostanság olyannyit küzdenek.

Szóval alakul a város, mint púpos gyerek a prés alatt. Olyan igényessé lesz, mint a gyűrött, vásári ingben pózoló gazdája, a nagyra nőtt óvodásként csúszdázó Karigeri, aki mindemellé oly bárgyún képes vigyorogni, mintha most lépett volna ki a Bucó, Szetti, Tacsiból. Azért lassanként összeáll a kép. Ráeszmélünk, hogy a füvet nem azért nem nyírják négy éve Gergelyék, hogy a méhek legelhessenek vagy hogy a kirúgott kertészek napidíját ellophassák. Frászt! Humanitárius okokból hagyják embermagasan a susnyát – azért, hogy hajléktalan honfitársaink zavartalanul végezhessék kisebb-nagyobb dolgaikat. Budapest mindenkié… Főpolgármester úr arra is módfelett büszke, hogy uralma alatt milyen sokszínű lett a város. Azt viszont valamiért elhallgatja, hogy az aluljárók, közterek, leszerelt kukák környékén immár sokszagú is. ”

Nyitókép:  MTVA/Bizományosi: Róka László 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2023. június 21. 02:10
Azért csinál mindenhova felszíni zebrákat hogy az emberek ne háborodjanak fel a hajléktalanok látványától.. És hogy szivathassa A budapesti, és vidéki ,autóval is rendelkező kisgyerekes családokat ..
Zsaturnuzs
2023. június 20. 19:23
Pilhál Tamás gyengén tolja a propagandát, ennél sokkal kreatívabbnak kell lenni az eredményességhez... "Lepusztult és élhetetlen." KAMU. Ennek alapján nyilván ballibnek gondol az itteni többség, pedig Tarlósra szavaztam, és ki nem állhatom Karácsonyt. "mennyivel haladóbb és baloldalibb télen büszkén halálra fagyni, nyáron pedig városszerte szabadon üríteni s hónapokra elfoglalni az összes köztéri padot!" AZT, PERSZE... Az ÖSSZES köztéri padot... Egyébként már szart a bokorba (Tarlós idején) a házunk előtt egy középkorú nő, nem látszott hajléktalannak. Sok évtizedes hagyomány, hogy városszerte alig találni nyilvános illemhelyet. TARLÓS IDEJÉN SE VOLT TÖBB, pedig egyre több a turista, és a magyarokra is rájöhet a szükség... Láttam már cigány családapát virágágyásba hugyozni, forgalmas utcán, a családja ott várt mellette, amíg végezte a dolgát, a járókelők persze félrenéztek. Ez is Tarlós idején volt!, persze nem az ő hibája (tényleg nem, akkor még Demszky volt a főpolgármester, de Tarlós volt a kerületi, és közvécé létesítéséhez nem kell főpolgármesternek lenni.). "a füvet nem azért nem nyírják négy éve Gergelyék, hogy a méhek legelhessenek vagy hogy a kirúgott kertészek napidíját ellophassák. Frászt! Humanitárius okokból hagyják embermagasan a susnyát – azért, hogy hajléktalan honfitársaink zavartalanul végezhessék kisebb-nagyobb dolgaikat." KAMU. Szimpla, átlátszó hergelés. Budapest se tisztább, se koszosabb nem lett Karácsony regnálása alatt. A patkánybotrányt a Mandiner agyonhallgatta és elbagatellizálta. Persze, mert Tarlós okozta - no de Karácsony is megszavazta a döntést, ennyit a felelősségükről.
Kriszta67
2023. június 20. 11:48
Most voltam egy VIII. kerületi DM-ben. Rémülten rohangáltak az eladók egy légfrissítő sprét fújkálva, mert egy borzalmasan büdös vénasszony volt benn az üzletben. Nem tudom hogy hajléktalan volt vagy nem. Kérdezem tőlük hogy nem zavarhatják ki? Azt mondták nem, mert pénzt hagy ott ha vesz valamit. Gratulálok a DM vezetőségének. Én speciel nem tudtam mindent megvenni amit akartam, mert nem óhajtottam megközelíteni.
nyugalom
2023. június 20. 11:38
El kellene venni az autot, szagolja varosat, a 4-6-os villamos, a buszok bűzét, koszat, az urcan, parkokban fetrengő alakokat, a mocskot! Kamugeri is egy mocsok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!