Mi történt vasárnap a János Kórházban?

2023. június 08. 13:37

Rendszerhibát kiáltanak egy vis maior helyzetben.

2023. június 08. 13:37
null
Takács Péter
Takács Péter
Facebook

„Mi történt vasárnap a János Kórházban?

Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre. (Tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakítottuk át a rendszert. Addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5x volt ügyelet.)

Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul.

A szülők ilyenkor feszültek és van, aki az ellátó személyzeten tölti ki a frusztrációját, amit adott esetben az orvos nehezebben kezel. Itt is ez történt. Egy teljesen civil kollégának kicsit sok volt, és kirakott egy posztot, amiben hangot adott annak, hogy egy vis maior helyzet miatt ne az egészségügyi dolgozókon vezesse le senki a feszültséget.

Eddig a történet emberi oldala, s innen jön a sajtó hangulatkeltése: Rendszerhibát kiáltanak egy vis maior helyzetben.

Nem egész nap és nem rendszeresen van egyetlen ellátó egész Budapestre. A rendszert szervezők - mentők, NNK, OKFŐ, BM – jól teljesítik munkájukat, bár sok médium dolgozik azon összehangoltan, hogy ennek ellenkezőjét hitessék el.

Nem egyetlen orvos látott el 163 beteget, hanem egy kórházi osztály. 2 vizsgálóhelyiséggel, ami azt jelenti, hogy vizsgálónként 3-4 beteg/óra. Ez azért nem elviselhetetlen terhelés.

Azt nap mint nap tapasztaljuk, hogy az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a független-objektív sajtó és a még függetlenebb "szakértőik” által. Érdemes erős kritikával kezelni ezeket, mert csak a fele igaz. És sajnos pont ettől veszélyes, mert tényként kezeljük a csúsztatást is, ha van benne valami igazságmorzsa…

Az új alapellátási ügyeleti rendszerhez ennek a történetnek pedig semmi köze, Budapesten még be se vezettük, de mégis a sajtó ezzel próbálja összemosni az esetet.

A János Kórházban az ezt megelőző vasárnapi betegszámhoz képest az átvett ügyeleti időben 17.20-22.06-ig 22-vel több beteg ellátására volt szükség.

A hiba elhárítását követően a betegellátási rend visszaállt. A kórház munkatársai kitartóan helytálltak, a megnövekedett esetszámok ellenére az összes gyermeket ellátták.

Köszönöm munkájukat.”

Nyitókép: MTI / Balaton József

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik