Más Európát akartunk

2023. június 05. 08:36

A Föld árnyas oldala – naivan más uniót képzeltünk magunknak, de az ellentábor sem elégedett.

2023. június 05. 08:36
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Európa (főnév): földrész, amely Afrika fölött és Ázsiától nyugatra található. A WikiSzótár ezt a meghatározást adja, a következő példamondatokkal: »Magyarország Európa egyik országa«; »Európa számos különböző kultúrájú nép otthona«. Szerintünk is így van. És a túloldal szerint? Ők felettes ént, politikai rendőrt látnak Európában, amely előbb-utóbb megmenti végre őket a magyar kormány uralmától. Nem lánctalpakkal teszi – Európának nincs is sok lánctalpasa, és azok közül is sokat Ukrajnának adott –, hanem az uniós pénzek megvonásával, ilyen-olyan eljárásokkal. Előbb vagy utóbb így lesz ez, remélik ők, a túloldalon.

De már csalódottak, fásultak. Az ő Európájuk, vagy amit annak hisznek, minden paláver és csinnadratta dacára tizenhárom év alatt sem sietett a megmentésükre. Ez pedig hosszú idő, és ezt ők is tudják. A Facebook-fotóikon ők sem úgy néznek már ki, mint 2010-ben, sokan közülük megöregedtek vagy nincsenek fotóképes állapotban, az ital és a cigi csendben végzi a dolgát, egyesek közülük már nem is élnek. Ismert liberális értelmiségiek nagyra nőtt csemetéje mondta 2013 körül, szűk körben, magát büszkén kihúzva, arra a kérdésre, hogy mi szeretne lenni: Bajnai Gordon külügyminisztere. (Nem Korányi Dávid volt.) Ma már aligha bízik ilyesmiben – nem buta fiú. Egy másik távoli ismerős nagyon lelkesen kampányolt, önkénteskedett az ellenzék javára 2018 tavaszán, de akkor sem jött össze nekik, ami 2006 óta soha nem sikerül. 2022-re az illető elfáradt, már egy gyufaszálat nem tett keresztbe. Egyesek közülük kivándorolgatnak – kitántorognak, ahogy József Attila írta.”

 

Nyitóképp: Getty Images / Richard Sharrocks

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2023. június 05. 15:53
Ez egy nagyon szép cikk. Régóta figyelem Szőcsöt, ami jó, az jó. Gratula.
LancelotDuLac
2023. június 05. 12:27
"Más Európát akartunk" menjetek akkor Szibériába vagy Moszkvába a haverokhoz!
briganti
2023. június 05. 09:42
az elvtárs új Európáért röfög.....valójában meg azért, mert nincs moslék.
Odone Ricci
2023. június 05. 09:28
1958-ban hat ország kötött egyezséget gazdasági együttműködésre: BE-NE-LUX, Németo., Franciao. Olaszo. - Akkoriban mindegyik országnak volt ipari és gazdasági profilja, akárcsak a szocialista KGST -COMECON-nak. Akkoriban még mi is gyártottunk valamit és el tudtuk adni a szocialista országoknak. 1992-ben Maastrichban megszületett az EU : szabad árucsere vám nélkül és személyi forgalom, közös agrárpolitika, a vizum megszüntetése, az Euro bevezetése több tagállamban, a belső határok eltörlése. Ez EDDIG NAGYON ELŐNYÖS VOLT. Közben egyre több tagja lesz közösségnek: Görögo., Portugália, Spanyolo., 1995-ben Ausztria, Finno., Svédo, , 2OO4-ben Magyaro, Észto,Lett, Litvánia, Malta, Lengyelo., Szlovákia, Cseho,, Szlovénia, Ciprus., 2OO7-ben Bulgária, Románia, 2O13-ban Horvátor.- 2O2O-ban NB- BREXIT. Miért? A belső határok kinyitásával a külső határok megnyitása bevándorlók özönét zúdította elsősorban NB-ra, Brüsszelben a német-francia tandemet és diktátot a britek nem kedvelték (korábban sem). Egyre kevesebb kül- és belpolitikai mozgásteret hagy az EU-tagállamoknak Wash-Brux. , az oktatásügyet is uniformizálták (az egyetemi bolognai rendszer nem más mint az amerikai egyetemi rendszer átvétele -Bachelor - Magister - Master. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!