Brüsszel már megint csak lapít és sunyít

2023. május 24. 07:46

Úgy tűnik, hogy az elmúlt egy évben Brüsszel többször állt Ukrajna pártjára, minthogy védte volna a saját tagállamai érdekeit.

2023. május 24. 07:46
null
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

„A Bizottság azonban a füle botját sem mozdította, hogy segítsen Budapestnek a tárgyalásokon, ahogyan akkor sem emelt szót, amikor Kijev szankciós listára helyezte az OTP-t, mondván az támogatja a háborút. Érdekes módon egyébként a sokkal nagyobb orosz érdekeltséggel rendelkező osztrák Raiffeisen nem került fel ugyanerre a listára. Az is jelzésértékű, hogy egy ukrán cég úgy érzi, hogy hihetőnek tűnik majd azt hazudnia, hogy von der Leyen ezt tanácsolta. És valóban: úgy tűnik, hogy az elmúlt egy évben Brüsszel többször állt Ukrajna pártjára, minthogy védte volna a saját tagállamai érdekeit.

Jó példa erre az ukrán gabona ügye is, ahol végül több ország közös nyomásgyakorlásának köszönhetően volt hajlandó egyáltalán foglalkozni a kérdéssel és később közös megoldást találni. 

Az, hogy Brüsszel egyértelműen Kijev és nem a tagállamok pártját fogja ezekben a vitákban, komoly széttartó folyamatokhoz vezethet az Unión belül. Az EU-nak ugyanis éppen ez lenne az egyik lényege, hogy közös érdekképviseletet biztosítson és megszervezze azt harmadik országokkal szemben. Mert bármennyire is fontos Ukrajna erkölcsi támogatása – és ezt nem is vitatja senki – Kijev nem az Unió tagja, ellentétben Magyarországgal, Lengyelországgal, vagy a többi közép-európai országgal. Éppen ezért Ukrajna érdekei csak a tagállamok érdekei után kellene, hogy következzenek. 

Amíg azonban Brüsszelben a jelenlegi vezetés fújja a passzátszelet, olyan politikusokkal a soraiban, mint Guy Verhofstadt, aki szerint Ukrajnát kellene Magyarország helyére felvenni az EU-ba, nem sokat várhatunk az Uniótól. Attól az Uniótól, amelynek legfontosabb vezetője, Ursula von der Leyen lassan többet egyeztet Joe Biden amerikai elnökkel, mint a tagállamok vezetőivel. Miközben egyre feltűnőbb, hogy az európai és az amerikai érdek nem egyezik. Ebből a szempontból is elképesztő fontosságú tehát a 2024-es választás, amely után remélhetőleg nemcsak a katari és marokkói, hanem az amerikai befolyásszerzést is kivizsgálják majd Brüsszelben.”

Nyitókép: AFP / Ukrán  elnöki hivatal sajtóosztálya 

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 26. 00:04
Babits Mihály, kedvenc költőm ezt írná ma a brüsszeli kígyófészekröl és hazai csatlósairól "Bigott, becstelen brüsszeli bagázs" címmel: Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
csulak
2023. május 25. 12:37
Ettol az EUtol jot nincs mit varjunk
Aerion
2023. május 25. 11:02
Élesebben kell ennél látnunk, barátaim. Ez a társaság NEM ukrajna pártjára állt, hanem a SAJÁT, önnön, korrupt érdekeit védi. Az uniós ország elsöprő többségének vezetése a bájdenista kormányzat zsebében van. Ki ilyen, ki olyan okokból, meggyőződés alapján, érdekből, kényszerítéssel, zsarolással minden előfordul, a következmény az, hogy mindenki igazodik. Mindenki, kivéve a magyarokat. Magyarországnak nincsenek felvásárolt földjei ukrajnában, nincsenek biológiai laborjai, nem érdekel az ember, szerv-, és fegyverkereskedelemben, mint a nyugatiak. Azért nem védik a határos országok mezőgazdasági termelőit, de különösen a magyarokat, mert az az érdekük, hogy a földjeiken olcsón megtermelt gabonát eladják, amit megspékeltek fegyverrel, ebből a bevétel egy részét ellopják, egy másik részét visszaosztják a náciknak, a harmadik részből meg új fegyvereket gyártatnak. És indul újra a körforgás. Nekik ez a érdekük, és ehhez kellenek a honi partnerek. Van is belőlük számos jelentkező, csak éppen utálják őket a magyarok itt, mint a szart, ezért nem tudják hasznukat venni. De természetesen alig várják, hogy csatlakozhassanak az üzlethez! Épüljön és szépüljön a demokrácia.
budihazi gabriellák
2023. május 24. 21:25
A vasárnapi pedofilok örömmel elégítik ki szájjal a náciruszki kágébés törpét:DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!