Itt az év nyugati véleménye: Európa hagyjon fel a gazdasági növekedéssel, akkor nem függ majd Oroszországtól és Kínától!

2023. május 11. 10:43

Az EU-nak a „növekedés utáni társadalom” élharcosának kellene lennie, és akkor majd ellenállóbb lesz a külső fenyegetésekkel szemben – érvel egy holland zöld baloldali szerző.

2023. május 11. 10:43
null

Nyitóképen: zöld klímaaktivisták kunyhói a németországi Lützerath bozótjában (

 

Érdekes érvelésű publicisztikát írt az EUobserver európai hírportál oldalára egy bizonyos Richard Wouters. A szerző a hollandiai Zöld Baloldal párt Wetenschappelijk Bureau GroenLinks nevű agytrösztjének dolgozik, és egyúttal a Green European Foundation nevű alapítvány vezetőségi tagja.

Wouters cikkében kifejti: az ukrajnai háború ellenére az EU még mindig importál gázt és uránt Oroszországból. Emellett a Kínának való kitettségünk is csak növekedett, miközben a keleti ország uralja a nyersanyagellátást, valamint a napelemek, elemek és mágnesek piacát is. „Így két agresszív autokrácia közé vagyunk szorulva” – írja a szerző.

Kifejti:

Pedig szerinte egy „lassabb” gazdaság segítene az EU-nak csökkentenie az import energiától és nyersanyagoktól való függését, ahogy például a saját tulajdonú autók mennyiségének is visszaszorítása is enyhítene az importkényszeren.

A holland zöld baloldali aktivista kifejti: „a tudomány szerint” kétséges, hogy a további GDP-növekedés összeegyeztethető-e a bolygónk élhetőségével.

Éppen ezért Wouters

Először is – érvel –, az „ökológiai igazságosság” jegyében ha Európa elhagyná a gazdasági növekedést, akkor több természetes erőforrás jutna a globális Délnek, ahol több szükség van a jólétet erősítő növekedésre.

Továbbá, írja, a növekedés utáni EU „ellenállóbb” lenne az ökológiai vagy gazdasági válságokkal szemben. De vajon a növekedést elhagyó Európa képes lenne megvédeni magát az ellenséges hatalmaktól? Az önvédelmi képesség eléréséhez a szerző szerint mélyebb európai integrációra lenne szükség, a demokrácia és a jog uralmának „robusztusabb ellenőrzésére” az EU határain belül, a vétójog megszüntetésére a kül- és biztonságpolitikában, valamint egy közös hangon megszólalni a fontos kérdésekben.

A szerző szerint ugyanakkor az EU-nak az USA-val szembeni kitettségét is csökkentenie kellene, hogy az Egyesült Államok nélkül is meg tudja magát védeni. Ehhez, ismeri el a szerző, fejleszteni kell az európai haderőt.

De ha az EU nem növekedik gazdaságilag, akkor drága lenne ennek a költsége – ezt is elismeri Wouters. Erre a válasza:

Wouters úgy látja: a gazdasági növekedés elhagyása mellett az EU-nak tovább is kell bővülnie. Például Ukrajna is jelentős EU-partner lehetne civil bátorságával és katonai erejével – javasolja.

A holland szerző szerint lehet, hogy a jövőben „spártaibb” lenne az EU, de ez nem nagy ár a demokrácia védelmében, valamint az ökológiai és geopolitikai ellenálló-képesség érdekében.

– zárja cikkét a holland szerző.

 

Fotó: Malte Ossowski / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2023. május 11. 17:35
Komplett bolsevista alapvetés. Tehát ez az embertelenül aljas és gonosz eszmét hirdető terrorista a kommunizmus bevezetését, a terror fokozását akarja megvalósítani. Nem szabad lebecsülni az ilyen, ma még sokak által őrültnek, elmebetegnek tartott alakok által jelentett rettenetes veszélyt. Mert ezek nem őrültek a szó egyik értelmében, ezek bolsevik terroristák, Szamuelyk, Robespierrek, Sargentinik, "Che" Katalinok, Timea Sabau-k. Nyugaton a vulgárbolsevizmus lassan, de biztosan általános állásponttá válik az 1968-as patkánylázadás óta. Eleinte lassabban, ma már rohamtempóban száguldunk a kommunista diktatúra felé. Az utcákon antifasz terrorista különítmények garázdálkodnak, felgyújtják a nekik nem tetsző emberek autóit, őket magukat agyba-főbe verik. Schwabék pedig elmondták, hogy a kommunák bevezetése a cél, tehát hogy ne legyen magántulajdon. (Az ugyanis szerintük nem a tehetség, tudás, szorgalom és kemény munka eredménye, hanem Marx és a vagyonát felélni segítő másik gazember, Engels szerint "lopás". Mert hát milyen rossz érzés azoknak, akiknek nem jutott elég magántulajdon, mivel nem voltak tehetségesek, anti-szorgalmasak, lustán döglenek, meg drogoznak. Persze Schwab szerint nekik, a Vezető Elvtársaknak sem lesz majd magántulajdonuk (formailag). Ők majd beköltöznek a Szemlőhegyi úti, államosított villába, amit elvesznek a tulajdonosától. Nem az övék, csak majd több generáción keresztül használni fogják. Hiszen azt mindenki nyilván megérti, hogy a Vezető Elvtársaknak kiemelt ellátás JÁR. Magánsziget, magánkórház, magáncselédség, stb...ingyen. (Di Caprio elvtárs is elmondta, hogy ő azért repkedhet a saját magánrepülőjével, hogy több helyre el tudjon érni hirdetni azt, hogy mások ne repülhessenek repülővel...) Én nem tudom, magához fog -e térni az emberiség, azon belül a Nyugat hipnotizált állapotából. De az biztos, hogy a jakobinus-vókista genderista csürhe nem fog önszántából felhagyni a terror beveztésére irányuló terveivel...
nempolitizálok
2023. május 11. 16:51
Ez azért az USA-nak (és libsi cselédeiknek) azért nem nagyon jött össze. Az európaiak valahogy nem akarják amerikai érdekekért feláldozni a sajátjaikat: "Az elmúlt évben az import jelentéktelenül – öt százalékkal – csökkent. Svédország (-90 százalék), Málta (-82 százalék) és Írország (-73 százalék) vitte el a legtöbbet. Ugyanakkor az EU többi tagállama többszörösére növelte vásárlásait. Különösen Szlovénia áll itt az élen, amely több mint háromszorosára növelte importját (+212 százalék). Ciprus étvágya több mint duplájára nőtt (+124 százalék). Szinte ugyanilyen magas az érdeklődés Magyarországon (+119 százalék). Az orosz áruk több mint fele népszerűvé váltak olyan országokban, mint Görögország (+79 százalék), Bulgária (+54 százalék) és Ausztria (+52 százalék). Még Franciaország, Spanyolország és Olaszország is növekedést mutat. Mindez lehetővé tette, hogy Moszkva 138 milliárd dolláros többlethez jusson. "
SzkeptiKUSS
2023. május 11. 16:17
99,9 tized százalék legyen szegény és megmentjük a Földet annak az egy ezreléknek aki a szuper elitet képviseli és irányítja a birkákat. Könnyű lesz, ha sikerül kiirtani az emberekből a csoporthoz tartozást. /Nem kell nemzet, nem kell család-már vártam mikor kezdődik el a felkészítés homogenizálásra, mert ugye hamarosan fele ennyi ember valódi munkájára /kitalált, de nem szükséges az lesz/ sem lesz szükség.
Úttalan utakon
2023. május 11. 14:29
Elképzelte, hogy leáll a gazdaság, leállnak a kórházak és s tömegkommunkáció, majd az éhínségtől és járványoktól szenvedő, postagalambbal kommunikáló, átmenetileg elkerülhetetlenül anarchiába süllyedő társadalom megvédi magát a külső támadásoktól. Mert bár az (iszlám) invázió már szemmel láthatólag megkezdődött, semmi nem fogja fenyegetni az európai népek szabadságát. Hogy a hülye ideológusok sose halnak ki....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!