Guardian: Zelenszkij tudja, a nyugati közvélemény egyre jobban inog Ukrajna ügyében

2023. május 16. 20:36

Olaf Scholz a legfontosabb ember, akivel az ukránoknak üzletelniük kell – Zelenszkij Németországhoz fűződő viszonyát elemzi a brit baloldali lap szerzője.

2023. május 16. 20:36
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök európai körútjának legfontosabb állomása Németország volt – állítja a baloldali The Guardian publicistája, John Kampfner.

Mint írja: Németország ennek kapcsán jelentette be, hogy ötmilliárd eurós segítséget nyújt Ukrajnának. Mint Kampfner megjegyzi: „a harctéren még hónapokba telik, mire érzékelhetőek lesznek a következmények, de geostratégiailag azonnaliak”. Zelenszkijnek szerinte hat-nyolc hónapja van a régóta emlegetett ellenoffenzívára.

Hozzáteszi:

az ukrán elnök tisztában van vele, hogy a nyugati közvélemény egyre jobban inog Ukrajna ügyében,

ráadásul Donald Trump alakja is egyre jobban ott kísért a háttérben. Márpedig – írja a Guardian publicistája – „még annak a puszta lehetősége is, hogy a Fehér Házba visszatér egy olyan személyiség, aki nem tudja megmondani, hogy melyik oldalt támogatja, támogatást jelent Vlagyimir Putyinnak, illetve a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali erőknek”.

Hozzáteszi: a németek büszkék rá, hogy feldolgozták a múltjukat, ám a „soha többé” egyesek számára „sajnos” nem azt jelenti, hogy nem akarnak soha többé zsarnokságot, hanem azt, hogy soha többet nem mennek háborúba. Ezt az elképzelést az ukrán-orosz háború erősen kikezdte. Később mind a német kormánykoalíción belül, mint

Németország és Ukrajna közt kiéleződtek a feszültségek, minthogy Olaf Scholz német kancellár nem volt túl lelkes Zelenszkijék megsegítésében. 

De a Guardian szerzője szerint az utóbbi időben megenyhült, és így az ukrán-német kapcsolatok is szívélyesebbek lettek. Kineveztek egy új német védelmi minisztert, Boris Pistoriust, aki 3 milliárd eurós segítséget irányzott elő, és azt nyilatkozta, hogy minden segítséget megad Ukrajnának.

John Kampfner szerint a német kancellár „a legfontosabb ember, akivel az ukránoknak üzletelniük kell”.

Nyitókép: STR / Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. május 17. 15:01
Itt egyetlen szélsőséges politikai csoportosulás van, és az pedig a moslék, illetve a moslék tömeggyilkos szolgái.
Kamcsatka5
2023. május 17. 13:50
Hát hogyne, ilyen belga pofával, csoda?
Kamcsatka5
2023. május 17. 08:48
Csodálkozik? Ilyen görény belga pofával meglepne ha az anyja szeretné!
Beszélgető
2023. május 17. 08:21
Lassan zelenszkij is írhat egy könyvet, a németek kiadják: Mein Kampf
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!