A bagoly és a veréb

2023. május 14. 10:29

Avagy a bizonyítékok elhallgatását kérő neológ főrabbi esete a „mammonnal”.

2023. május 14. 10:29
null
Megyeri A. Jonatán
Neokohn

„A MAOIH vezetőváltását megelőző uszkve harminc év történéseinek elhallgatása azt a hamis képzetet erősítheti, mintha a nagy múltra visszatekintő orthodox hitközségben pezsgő vallási élet folyna, melyet hirtelen megzavart a pénz és ingatlanvagyonra éhes konkurens (egyébként szintén orthodox) egyház, az EMIH, és einstandolta a közösséget. Frölichnek igaza lehet, hogy nem érdemes az olvasót részletekkel és múltba révedéssel untatni, ám az elmúlt harminc év eredményét, a jelenlegi szomorú helyzetet mégiscsak fontos felvázolni.

Ugyanis a MAOIH-ban sajnos egyáltalán nem pezseg a vallási élet: a közösség gyakorlatilag elfogyott, a tagság létszáma egyszámjegyűre csökkent, a hitközségnek hosszú évek óta nincs állandó rabbija, a zsinagógák egy része és a hitközség által működtetett iskola bezárt, a kóser állatvágás, ezzel a patinás mészárszék megszűnt és még sorolhatnám.

Mindezeken túl a MAOIH mára tekintélyes adósságot halmozott fel, melynek visszafizetésére esélye sincs, alaptevékenysége visszaszorult a nagyszámú vallásos zsidó turista és zarándok kiszolgálására, mely feladatot, az imént felsoroltak okán szintén képtelen ellátni.

Ezért aztán a MAOIH megmaradt kevesei az EMIH által létrehozott infrastruktúrát használják: gyermekeik az EMIH oktatási intézményeiben tanulnak, kóser élelmiszert az EMIH által működtetett üzletekben és éttermekben vásárolnak, vallásjogi kérdésekben az EMIH rabbijaihoz fordulnak.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 14. 17:18
Zsidó belügy. Minden pofon jó helyre megy! Pusztulnak, pusztuljanak!
Bell & Sebastian
2023. május 14. 15:03
A hivatalos álláspont szerint a zsidók és cigányok is a magyar nemzettest részei. Tehát van egy harmadik féllába és még egy feje ennek a nemzettestnek, amiért se menni nem tud rendesen, se gondolkodni, se cselekedni. És mindenki csak bottal meri piszkálni.
Csendőr
2023. május 14. 13:26
Szükség van itt Magyarországon egy elismert tiszteletet parancsoló, patinás zsidó közösségre. Talán a Mazsihisz tisztújításával van remény erre.
Bell & Sebastian
2023. május 14. 12:54
Ha már megint az állami örökjáradék újraelosztása és Kunos Péter százmilliós sikkasztásának az elkenése áll a háttérben, akkor ez zsidó belügy. Tulajdonképpen még az állam sem illetékes, mert tudomásom szerint a világháborút lezáró békeszerződés értelmében mi az USA -ba utalunk, és az ottani alapkezelő osztja szét a mannát. Örökkön örökké, téren, időn, társadalmi berendezkedéseken és politikai választási eredményeken átívelve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!