Az elvégzett munkának nincs bőrszíne, rövidesen pedig már nemzetisége sem

2023. május 05. 09:27

Nemzeti érdek mindazoknak a munkába állása, akik eddig ezt nem tették meg.

2023. május 05. 09:27
null
Forgács István
Forgács István
Index

„A szóba jöhető utolsók a hátrányos helyzetűeken, illetve a cigánysorok lakóin belül is azok, akiket az elmúlt egy évtized gazdasági prosperitása sem tudott megérinteni. Most már azok vannak soron, akik csak simán jelentkeznek, és ha megfelelnek, akkor felveszik a munkát, ha pedig nem, akkor vagy szereznek új tudást, vagy vállalják az utazást, költözést.

Ez a legutolsó lehetőség a hazai 25 és 60 év közötti hátrányos helyzetűek és cigányok számára. Most kell megkapaszkodniuk, mert soha nem kapnak még egy ilyen esélyt. Ne áltassák magukat, meg a munkaadókat azzal, hogy majd ősszel, a jövő nyáron vagy amikor új polgármester lesz, na majd akkor tényleg nekiveselkednek. Akik így állnak hozzá, azok nem érzik, nem értik, miért sorsfordító ez a pillanat. Nem lesz ugyanis több idő megvárni a munkaerőpiacon azokat, akik még mindig hezitálnak, elfordítják a fejüket, vagy csak nyíltan elutasítják azt, hogy dolgozzanak. 

(...)

A kormányzat szándéka egyértelmű. A munkaadóké szintén. A beruházás munkahelyet jelent, a munkahely munkavállalót keres, a munkavállaló ezzel fizetéshez jut és adót fizet, nem mellesleg legális bevételből tartja fenn a családot. A feltételek erre 2010 óta folyamatosan adottak, és akik megértették, hogy ez az ő érdeküket is szolgálja, azok nem hagyták ott a szakképzést idő előtt. Jelentkeztek az üres álláshelyekre és megtartották azokat. Mások tanultak még valamit, szereztek új képesítést, és jó eséllyel ők el is tudtak helyezkedni. Számos kedvező jogszabály született – a családi adókedvezmény, a négygyermekes anyák és a 25 év alattiak adómentessége mind azt a célt szolgálta, hogy aki alkalmas rá, az vállalhasson munkát.

Ugyanakkor még mindig sokan vannak azok, akik otthagyták a szakképzést idő előtt – minden esetben a saját döntésük alapján. Még mindig rengetegen vannak azok, akiknek elég a közmunka, meg a feketén, szürkén, vagy a napszámból megszerezhető bevétel. Magam is azok közé tartozom, akik úgy vélik, hogy nagyon hamar, akár már az őszre, vagy legkésőbb az idei év végére eldől, hányan is vannak még azok, akiket meg lehet mozdítani, be lehet vonni a hazai gazdaságba hazai munkavállalóként.

NE LEGYENEK ILLÚZIÓINK, NINCS 500 EZER OLYAN, JELENLEG NEM DOLGOZÓ EMBER, AKI MUNKÁRA ALKALMASSÁ TEHETŐ.

Minden erőfeszítés mellett is 100-150, maximum 200 ezer fő lehet, akiket még a mai magyar társadalomban munkaképessé lehet tenni, ám ehhez is új felnőttképzési stratégia kell, hogy minőségi betanított munkásokat kínálhassunk majd a beruházók számára. Az alacsony státuszú, de kiemelt jelentőségű munkahelyekre – a szakképzési centrumok mintájára felnőttképzési centrumokat kellene kialakítani.”

Nyitókép: Visoot Uthairam/Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. május 06. 06:40
Nemzeti érdek mindazoknak a munkába állása, akik eddig ezt nem tették meg. Nos akkor a "nemzeti érdek" jelszavával próbáld a munkakerülő cigányokat dologra fogni! Talán az ingyen élés (segély) megszüntetésével, a szakmányban gyártott purdék utáni támogatás megvonásával, a kötelező munkával (ha kell, munkatáborral) elérhető lesz a dolog, ha végre valamelyik kormányunknak lesz kellő bátorsága az intézkedések meghozatalához. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy nem a hatóságok rendszabályozzák a cigányokat, hanem azok terrorizálják a hatóságokat és a védtelen népet. Addig marad az élősködő, a bűnöző életmód, amiből kitörni annak, aki normális életre vágyik, szinte lehetetlen.
Bögre1
2023. május 06. 03:37
Srptk El kellene már érni odáig, hogy a hangsúly, a munkán legyen! Helyesen: El kellene már érni odáig, hogy a hangsúly, a munka tisztességes MEGBECSÜLÉSÉN legyen, a csalás, uzsorázás, shortolás, munkaerő kölcsönzés, Rókusfalvy féle ügyvédek ingatlanpananamája Győrben helyett.
Bögre1
2023. május 06. 03:31
"és cigányok számára." Ez jasszizmus!!!!!! Ez náczy!
Bögre1
2023. május 06. 03:30
"hogy minőségi betanított munkásokat kínálhassunk majd a beruházók számára" Mi lenne ha a beruházóknak ajánlanának munkát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!