EP-képviselők szereptévesztésben

2023. május 24. 14:09

A magyar kormány nem az Európai Parlamentnek, hanem a magyar Országgyűlésnek tartozik politikai felelősséggel.

2023. május 24. 14:09
null
Gát Ákos Bence
Ludovika

„Az Európai Parlament sorra küldi Magyarországra »vizsgálóbizottságait«. Tavaly novemberben az EP Kulturális és Oktatási Bizottsága (CULT) Bizottságának küldöttsége érkezett hazánkba, az elmúlt napokban pedig az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) tagjainak budapesti látogatásától volt hangos a sajtó.

Az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának 228. cikke teszi lehetővé, hogy az európai parlamenti bizottságok ún. tényfeltáró látogatásokat szervezzenek a tagállamokban, főszabály szerint korábbi petíciókban felvetett ügyek kivizsgálására. Ki kell emelni, hogy az EP belső szabályzatáról van szó, amely nem írhat elő kötelezettségeket a tagállamok számára, így a nemzeti hatóságoknak, kormányzatoknak nem kötelező fogadniuk ezeket a küldöttségeket. 2023 márciusában a görög kormányzat például nem fogadta az EP Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) küldöttségét, amely éppen a tömeges vonatbaleset után és egyben választási kampányidőszakban látogatott az országba. 

Így tehát ha a nemzeti közigazgatási szervek, állami vezetők vagy kormánytagok fogadják az EP képviselőket, diplomáciai gesztust gyakorolnak a párbeszéd jegyében, mert fogadási, tárgyalási kötelezettségük nincsen. Ebből a szempontból különösen érdekes arról olvasni, hogy a napokban Magyarországra látogató EP küldöttség »hiányolta« a Varga Judit igazságügyi miniszterrel való találkozót. Az EP-képviselők rangban a miniszteri szint alatt helyezkednek el, semmi sem indokolja, hogy az EP küldöttségek mindig miniszteri szintű fogadtatásban részesüljenek. Azokat az alkalmakat kellene inkább jobban megbecsülniük, amikor erre mégis sor kerül – mint az már Magyarország esetében is többször megtörtént az elmúlt években.”

 

Nyitókép: Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2023. május 25. 12:40
Korrupt, degeneralt EP kepviseloket nem szabad beengedni az Orszagba
lhotx
2023. május 25. 11:03
Jobb is, ha hozzászoknak, mostantól akkora nagy semmibe veszik őket, amekkorák.
Palatin
2023. május 24. 20:06
Babits Mihály, kedvenc költőm ezt írná ma a brüsszeli kígyófészekröl és hazai csatlósairól "Bigott, becstelen brüsszeli bagázs" címmel: Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
káli
2023. május 24. 17:58
Te kia picsavagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!