Szavazzál már mellettem, te gonosz, ostoba gazember!

2023. április 06. 19:57

A derék skandinávok is elsajátították azt a jogerőre emelkedett igazságot, hogy a magyarok hitvány, bűnös, gonosz társaság.

2023. április 06. 19:57
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Svédország bő ezer kilométerre van tőlünk, igazán sosem háborúztunk egymással. Néhány kellemetlen emlék fűz hozzájuk (mint például Edström gólja a Népstadionban, amivel elütött minket a részvételtől az 1974-es világbajnokságon), illetve érdekességek (mint XII. Károly király hazalovaglása hazánkon keresztül, aminek annyi hozadéka azért volt, hogy kétszáz évvel később megszülethetett Rákosszentmihályon Olofsson Károly, a legendás Placid atya), de alapvetően nem sok közünk volt egymáshoz.

Ennek ellenére a derék skandinávok is elsajátították azt a jogerőre emelkedett igazságot, hogy a magyarok hitvány, bűnös, gonosz társaság. Olyan erős bennük az erkölcsi felhorgadás, hogy még most sem szűnnek meg gyalázni minket, amikor a NATO csatlakozásuk megszavazása miatt szükség lenne a szavazatunkra. A legviccesebb, hogy fenyegetőzésekkel (és ebben az USA is remek partner) próbálnak rávenni bennünket a mielőbbi döntésre.

Fura ez a hozzáállás a parlamentarizmushoz, jogállamhoz, demokráciához. Ha egyszer kötelező a megszavazás, és nem szabad vele késlekedni – pláne nem szabad más döntést hozni, mint ami meg van adva – akkor mire fel az egész?

Már a kommunizmusban sem értettük az egyetlen párt jelöltjeiből választott országgyűlés és az egyhangúan elfogadott törvények világát, de azt hittük, ez véget ért. Azt gondoltuk, azért kell egy adott kérdésről szavazni (pl. NATO-csatlakozás), mert van opció (nincs csatlakozás).

Ha kötelező elfogadni, akkor mit szórakoznak velünk (meg más parlamentekkel) ilyen bohóckodással? Ha pedig nem kötelező, miért nem hagyják, hogy mi eldöntsük, mit akarunk. A plurális demokrácia pont azért van, hogy a különböző álláspontok artikulálódhassanak. Ha veszélyben érezzük az érdekeinket, elveinket, miért ne akadályozhatnánk meg a kockázatosnak ítélt dolgokat?”

Nyitókép: MTI/ EPA/ Stephanie Lecocq

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. április 07. 18:24
Hamarost meg lesznek szavazva. A vétótlan köpcös geci csicska a finneket is beszavazta, majd a zsidó kulabával együtt bazsalygott a nato miniszteri ülésén hozzá, mintha nem szarták volna pofán őket a saját "szövetségeseik". Szégyen!
Lajoss
2023. április 07. 17:31
Zsolti,az orbán-rezsimtől hánynak Európában,nem a magyaroktól!
csulak
2023. április 07. 16:44
Nyugat mar alapjaiban degeneralta valt igy nem kepes normalisan gondolkodni, jozan , ertelmes viselkedest toluk varni, badarsag !
Borblya
2023. április 07. 13:48
Még rímel is! :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!