Ferenc pápa gesztusai

2023. április 30. 13:37

Ezek a gesztusok nem diplomáciai vagy médiafogások, hanem egyenesen a pápa szívéből jönnek.

2023. április 30. 13:37
null
Hojdák Gergely
Hojdák Gergely
mkdsz.hu

„Egy korábbi írásunkban bemutattuk, hogy Ferenc pápa nagyon árnyalt és összetett apostoli üzenetekkel készült magyarországi látogatására. Most, a pápalátogatás végén nem ezekkel, hanem híressé vált spontán akcióival, gesztusaival, az őt kísérő váratlan jelenségekkel foglalkozunk. Kétség sem fér hozzá, hogy ezek a gesztusok nem előre kiszámított diplomáciai vagy médiafogások, hanem egyenesen a pápa szívéből jönnek. Ferenc pápa különös képessége, ha úgy tetszik, karizmája, hogy tökéletesen rá tud hangolódni a tömegre és az egyes emberekre, pontosan érzi, hogy egy-egy találkozásban »mennyi van«. Mint az az athoszi szerzetes, aki első ránézésre meg tudta mondani, hogy látogatójában »mennyire szállt le a Szentlélek« (csak a fejéig ér-e, vagy a szívéig, esetleg már a bokájáig), és ehhez igazította egész mondanivalóját, tanácsait, lelkigondozói fellépését. MKDSZ-gyűjtés a teljesség igénye nélkül!

  • A Rómából Budapestre vezető repülőúton elromlott a pápa számára előkészített mikrofon. Ő persze nem esett kétségbe, hanem végigsétált a fedélzeten, és egyesével beszélt az újságírókkal. Akkor készült ez a rövid felvétel Martí Zoltánnal, a 777 újságírójával, aki magyar fociválogatott mezt adományozott a Szentatyának. Ferenc pápa emlékezett rá, hogy Erdélyben is kapott egy ilyen mezt, ahol szintén magyarok élnek.
  • Novák Katalin köztársasági elnökasszony intenzív különórákkal frissítette fel spanyol nyelvtudását, hogy anyanyelvén beszélhessen a Szentatyával. Orbán Viktor miniszterelnök pedig egész nagycsaládja kíséretében találkozott Ferenc pápával. 
  • A Szent István-bazilikában a Szentatya meghallgatta Brenner József atya, egy 88 éves pap tanúságtételét, akinek testvére, Brenner János 1957-ben, 26 éves korában a kommunista diktatúra bestiális gyilkosságának áldozata lett. Éppen Ferenc pápa engedélyezte boldoggá avatását.
  • Ferenc pápa a Szent István-bazilikát elhagyva hirtelen döntéstől vezérelve, testőrei és a szervezők meglepetésére levitette magát a tömegbe, ahol számtalan emberrel kezet fogott, és áldásokat is osztott. A szervezők egy ideig maguk is csak a kivetítők képei alapján követhették nyomon a Szentatya útját, a pápára váró Fiat gépkocsi sofőrje sem tudta, hol fog kibukkanni a tömegből. Ferenc viszont láthatóan nagyon élvezte ezeket a személyes találkozásokat.
  • A Rózsák terei templomban Ferenc pápa szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel találkozott. Az esemény végén spontán módon odament a zenei szolgálatot végző cigányzenekarhoz, és köszönetet mondott nekik. Ők pedig »cserébe« ároni áldásban részesítették a Szentatyát.
  • Szintén a Rózsák terén találkozott a Szentatya Kardos Mihály atyával, aki saját elhatározásából a hajléktalanok kórházában él. Korábban mindkét lábát amputálni kellett cukorbetegsége miatt, de helyzetét Istenbe vetett mély hittel és derűvel viseli, így tud másoknak is hitelesen segíteni. Mihály atyának a hajléktalankórházban csak egy ágya van, s felette egy Mária-kép – ahogy Ferencről is köztudott, hogy pápához képest egyszerű körülmények között él. A két tolókocsiba kényszerült, idős pap láthatóan mélyen »rezonált« egymásra, valószínűleg nemcsak kívülről, de belülről nézve is megrendítő volt a találkozásuk.
  • A Papp László Sportarénában 11 ezer fiatallal találkozott a Szentatya. A különleges eseményre nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is érkeztek meghívott és regisztrált fiatalok. Az itt fellépő fiatal magyar néptáncosok láthatólag teljesen elbűvölték az argentin tangóban jártas Ferenc pápát. A vajdasági származású Rúzsa Magdi pedig a fellépés előtt több interjúban is vallott mély hitéről, rajongók tízezreinek figyelmét irányítva rá a budapesti pápalátogatásra az államhatáron innen és túl.”

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2023. május 01. 15:33
Úgy néz ki, sikerült, a Szentatya jó érezte magát, a hívei örültek, h. velük van. Köszönet az égi és földi hatalmasságoknak, a gondolom, több ezer ember lelkiismeretes munkájának. Nagy dolog az, h. mindenki hozta a belőle, tőle telhető legjobbat, még az időjárás is! Jólesik együtt örülni.
Igazszó
2023. április 30. 21:57
Luciferit ellenpápává kreálta az a zsidó háttérhatalom, ami Benedeket, a pápát, fogságba vetette és elnémította. Pont olyan hiteltelen, aljas mocsok, mint a nagyváradi rabbi bíborosi köpönyegbe bújt unokája. Remélem hamarosan a pokolra jut mind a kettő.
csakirok
2023. április 30. 15:03
Tudja, hogy Mária országában vizitál. És ehhez mérten beszél, cselekszik.
Fekete Ló
2023. április 30. 13:53
Egyértelmű, hogy Ferencet megragadta valami, ami a magyarság szívéből jön: szeretete, szenvedése, géniusza, mártíromsága, áldozatisága -- a teljes nyugati sajtó sátánista rágalmak özönébe burkolja ezt, s ezen -- már első látogatásakor -- keresztüllátott a Szentatya. Hál'Istennek! (Jó pápa holtig tanul)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!