A falkaszellem helyett józanságot

2023. április 17. 07:28

A méltányos büntetés oké. A magyargyalázás nem.

2023. április 17. 07:28
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Talán nem túlzás állítani, hogy egy ország hördült fel az M237-re keresztelt farkas lelövésének hírére. Az első döbbenetet felváltották a vért kívánó, önostorzó, tragikus hangvételű kommentek. De mi azzal a baj, ha politikusok állnak bele a témába, követelik az orvvadász bebörtönzését, és miért kontraproduktív a népharag?

Természetesen az emberi psziché működése felől megközelítve érthetőek a tömegesen érkező reakciók. Az állat teljesítményével kivívta a köz csodálatát, és hogy neve is volt, az még személyesebbé, még szívszorítóbbá, ha úgy tetszik: emberibbé tette tragédiáját. Emlékezhetünk, a teremtésmítoszoknak, a Bibliának, de akár Michael Ende Végtelen történetének is kulcsmomentuma az elnevezés rituáléja: 

amit néven szólítasz, azt megteremted, élővé változtatod, emberi tulajdonságokkal ruházod fel.

A farkas és elszánt vándorlása ráadásul mélyen gyökerező szabadságszimbólum is, emlékezzünk csak Petőfi dacos soraira: „Fázunk és éhezünk / S átlőve oldalunk, / Részünk minden nyomor... / De szabadok vagyunk!” Vagy Rudyard Kipling népszerű Dzsungel könyvére... azt tanultuk, azt szívtuk magunkba az irodalomból, gyermekkori olvasmányélményeinkből, hogy a farkas a szabadság, öntörvényűség és büszkeség jelképe. 

És akkor ezt a büszke és szabad állatot orvul lelövik. Történik mindez Magyarországon, ráadásul egy vadász puskája által, és azért a vadászoknak sincs jó megítélése a közfelfogásban. Ilyen alapállásból megértéssel kell kezelnünk az érzelmileg túlmotivált, dühödt, frusztrált véleményeket. Hiszen kicsit a mienk volt, szerettük, kötődtünk hozzá, és erre ily kegyetlen véget ért egy ország által követett farkaskaland.

Ez ideáig teljesen oké. Mindez a gyász feldolgozásának része, azonban 

az innen fakadó következtetések már nagyon nincsenek rendben. 

A reakciók egyik ága a megtorlásra irányult: a felnégyelés, főbelövés, felakasztás túlzásait leszámítva minimum letöltendő börtönt követelt neki minden megszólaló. Még az ügyben véleményt formáló közszereplők is. És ezzel már komoly gond van, ugyanis senki sem akarna olyan országban élni, ahol az igazságszolgáltatás ítélkezését a közfelhördülés szabályozza. Másrészt bármennyire is fájdalmas, elkeserítő és kiábrándító M237 méltatlanul beteljesült sorsa, az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenkedések sorában egy érzelmileg túlexponált esetről van szó. Egyetlen élőlény meggyilkolása is bűn, de a büntetés legyen arányos, törvényes és következetes most is.

A kommentek másik része sokkal veszélyesebb területre vezet: a magyar népkaraktert hibáztatja, a feudális, kisstílű és vandál magyarokat kárhoztatja. Hogy ez csak itt és csak velünk történhet meg, és milyen alávalók is vagyunk nyugati szomszédainkhoz képest, ahol a farkas megúszta épp bőrrel a kóborlást. Pedig épp (az epeömlést leszámítva) 

a reakciók mutatják, hogy igenis együtt tudunk érezni egy állat sorsával. 

Magyarország ráadásul nemrég szigorította az állatvédelmi törvényét is, tehát ebből a szemszögből szintén igazságtalan a kritika.

Ekképp ha érthető is a bosszúra vágyók farkaséhsége, érdemes elhagyni a falkaszellemet. Nem vagyunk és nem lettünk rosszabbak más nemzeteknél. A vadorzó megbüntetése jogos, az elvakultság nem.

Kép: Alfred Kowalski festménye

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. június 05. 05:10
"A falkaszellem helyett józanságot" Mondják a birkanyáj tagjai XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Armageddon
2023. április 17. 10:35
"És ezzel már komoly gond van, ugyanis senki sem akarna olyan országban élni, ahol az igazságszolgáltatás ítélkezését a közfelhördülés szabályozza." Márpedig a vérjobber orbánistáknál igencsak lenne rá igény!
Wolfram004
2023. április 17. 10:25
A bűnt követő büntetés négy alapvető motivációból ered: 1 Bosszú: szemet szemért elv, ha nekem fájt, fájjon neked is, így vagyunk kvittek. 2. Bűnismétlés megakadályozása: aki egyszer bűnbe esik, újra fog, a fizikai elkülönítés, mozgásszabadság korlátozása, csonkítás ebben megakadályozza (száműzetés, börtön, kaloda, kézlevágás) 3. Elrettentés: a büntetés súlya visszarettent másokat is a bűnelkövetéstől. Különösen halálbüntetés esetén vitatott téma. 4. Reszocializálás, visszavezetés a társadalomba. Főleg a skandináv országokban divat az átnevelés, bár már a biblia is említi ("ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel"). Ezek sosem jelennek meg tisztán egy-egy büntetési tétel kiszabásakor, hanem különböző súllyal vannak jelen. Arányuk országonként, kultúránként is változik, de függ a büntetést kiszabó joghatóság céljától is. A farkas esetében sincs másként, a tömeg bosszúért kiált, a joghatóság pedig mérlegel: politikai kommunikációs szempontból mi lenne kedvezőbb.
Erdőmester
2023. április 17. 10:08
Egyetértek abban, hogy nem szabad magyarság ellenes hangulatot kelteni. Sajnálatos eset, hogy a farkast lelőtték, de ezért szégyenkezni a magyarságunk miatt teljesen abszurd. A vadgazdálkodás komoly szakma. A vadászat ezen gazdálkodás eredményének szabályozott "betakarítása". Ezt hivatásos és sportvadászok végzik, túlnyomó többségükben a vad iránt felelősen gondlkodó vadászemberek. Mint minden szakmában a vadászok között is van hibát vétő ember. Ezért megbélyegezni egy egész szakma képviselőit, pláne egy nemzet polgárait, csak ostoba fejekben fordulhat meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!