Németországban megszűnt a demokrácia. Már megint!

2023. március 21. 16:37

Választási törvényt fogadnak el feles többséggel, amely célzottan teszi lehetetlenné az ellenzék választási győzelmét.

2023. március 21. 16:37
null
Paranoid Android
Paranoid Android
PestiSrácok.hu

„Képzelje el a kedves olvasó, hogy Magyarországon olyan választási törvényt fogadnak el feles többséggel, amely célzottan teszi lehetetlenné az ellenzék választási győzelmét, akkor is, ha az több szavazatot szerez, mint a Fidesz-KDNP, de nem szerzi meg, ráadásul területileg megfelelő leosztásban, a szavazatok abszolút többségét.

Ebben a rendszerben megszűnne a közös lista lehetősége és megszűnne a közös jelölt állítás lehetősége az egyéni kerületekben. A pártok csak külön indulhatnának. Ha pedig egy egyéni kerületben győztes jelölt pártja nem szerezné meg az öt százalékot országosan, akkor az egyéni győztes sem kapná meg a mandátumát. Meg ilyesmik.

Például előfordulhatna, hogy hiába nyer meg minden kerületet Budapesten az ellenzék (egy koordinált indulás esetén), csak a DK és a Momentum jelöltjei kapják meg az egyéni mandátumot, az LMP, Párbeszéd, Jobbik jelöltjei nem, mert a pártjaik nem érték el az öt százalékot országosan. Ja, és a német analógia alapján, ha egy megyében nem éri el az öt százalékot egy párt, akkor azok a szavazatok elvesznek, nem tornásszák országosan öt százalék fölé a pártot országosan, ha csak azokon a szavazatokon múlna.

Ezt a fenti bulit a helyi sajátságoknak megfelelően a német szocik, a zöldek és a helyi liberálisok együtt megcsinálták. DEMOKRÁCIA!”

Nyitókép forrása: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. március 22. 13:42
Vajon ahhoz mit szólna a nemzetközi ballib média, ha Magyarország átvenné az új német választási törvény bizonyos elemeit - azokat, amelyek ott több pártnak, köztük a CSU-nak a parlamentből való kiszorításához vezethetnek? Ha kritizálni "nem szabad" őket, akkor átvehetjük a német példát, ugye?
hegyivadász
2023. március 22. 12:17
Hát, már az is nagyon demokratikus volt, amikor valamelyik német tartományban többszöri nekifutásra olyan személyt választottak meg miniszterelnöknek, aki Merkel kancellár-asszonynak nem tetszett. Épp Dél-Afrikában vendégeskedett, de arra volt ideje, hogy hazaszóljon, hogy bizony meg kell ismételni a választás, de ezúttal jó eredmény jöjjön ki. És lőn meglepetés! A megismételt választáson már megfelelő eredmény született.
Vakfolt
2023. március 22. 12:01
"Ezt a fenti bulit a helyi sajátságoknak megfelelően a német szocik, a zöldek és a helyi liberálisok együtt megcsinálták. DEMOKRÁCIA!" Eszednél vagy, hogy össze mersz hasonlítani egy őskor óta létező, 1867.-ben született demokráciát ilyen ezeregyszáz éves barbár horda országával, mint mi? A nyemciknél a fing is illatos! Ők ha masíroznak is, az a demokrácia.
Jason Bourne
2023. március 22. 09:22
Egyszerűbb lenne törvénybe foglalni a németeknek, hogy nem alakíthatnak kormányt csak a neobolsevikok. Egy csomó cécót megspórolnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!