Orbán Viktor ellenzéki pártok nélkül is tud kormányozni

2023. március 27. 12:55

Mindenki megálmodta, hogy egy szép új világban külügyminiszter vagy képviselő lesz. Április 3-án ezek az álmok szertefoszlottak. Interjú.

2023. március 27. 12:55
null
Márki-Zay Péter
Index

„Diktatúrában élünk?
Igen, hogyne. A kérdés az, hogy mi a diktatúra definíciója. Nem az, hogy a fekete autóval elvisznek valakit, és agyonlőnek, hanem az, hogy nincs szabad és demokratikus választás, kizárt a hatalomváltás békés módja. Ma a Fidesz propagandamédiájával, anyagi erőfölényével és szinte naponta változó jogszabályaival szemben az ellenzék teljesen reménytelen helyzetben van. Az ellenzék tizenhárom éve semmit sem tudott elérni ebben az országban.

Ha diktatúra van, és az ellenzék helyzete teljesen reménytelen, nincs ezzel ellentmondásban az, hogy közben egy új pártot indít?
Ezért mondtam korábban, hogy semmilyen hátránnyal nem jár az ellenzék számára, ha van egy új párt. Persze hogy nem jár, az sem, ha nincs. Egyetlenegy ellenzéki pártra sincs szükség egy diktatúrában. Orbán Viktor ellenzéki pártok nélkül is tökéletesen tud kormányozni, vagy csinál magának egyet, mint például a Mi Hazánkat.

De ha ezt állítja, akkor mi értelme van egy új pártnak?
Sárkány ellen sárkányfű: diktatúra ellen az egyetlen megoldás az ellenzéki kerekasztal, a bojkott, a szervezett obstrukció, a passzív ellenállás. Annyi esélyünk van, hogy Orbán önkénye ellen védekezhetünk a nyilvánosság erejével. Persze elég vastag bőr nőtt mostanra a kormánypárti politikusok arcán, sajnos a nyilvánosság is egyre kevésbé hat. Ha kiderülne, hogy a fél országot ellopták, az sem rengetné meg Orbán Viktor hatalmát. Ezt tudjuk, mert ez már megtörtént.

A hódmezővásárhelyi évértékelőjén a leendő pártjáról kijelentette, hogy »jelenleg nincs a magyar palettán ilyen párt«. Milyen akkor az az ilyen?
Öt pontot soroltam fel: a rendszer ellenzéke vagyunk, önzetlenül kiállunk az üldözöttek mellett, mi nem a Fidesz pénzén élünk, egy kultúraváltáson dolgozunk, és az Európai Néppárthoz szeretnénk csatlakozni.

Ezek nem ismeretlen célok az egyes parlamenti ellenzéki pártoknak sem.
Melyiknek?

A Jobbik – Konzervatívok is csatlakozna az Európai Néppárthoz, a Demokratikus Koalíció szintén a rendszerrel szemben határozza meg magát.
Aki bent van a parlamentben, ezt azért nehezen mondhatja el magáról.”

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pitypangocska
2023. március 28. 08:55
Lécci csomagolj, és húzz el ebből az országból, hiszen itt olyan szörnyű élni! Légy boldog, de nagyon-nagyon távol tőlünk!
elfújta az ellenszél
2023. március 28. 08:38
Futtattak megint egy kört a futóbolonddal Makit nem szükséges lejáratni. Elég csak hagyni hogy beszéljen, a többit elvégzi saját maga
Obsitos Technikus
2023. március 27. 23:38
Kedves Maki! Jelenleg a magyar Országgyűlésben kilenc pártnak van frakciója, ebből a kilencből hét ellenzéki, az a tény, hogy sajnálatos módon a maga sosem létezett Mimamó, Nyinyanyó és stb. pártjai a közelébe sem kerültek a parlamenti választásoknak, minden bizonnyal Óóó-Báá ármány mesterkedése, semmiképp ne higgyen a pszichiáter főorvos úrnak, bármennyire is igyekszik azt állítani, hogy maga a debil, kontraszelektált, pszichopata hülye.
Palatin
2023. március 27. 19:51
Egész Európában nincs ilyen aljas belsö ellenzéknek csúfolt hazaáruló gaz banda, mint Magyarországon. Más országokban az ellenzék is az ország érdekeiért dolgozik, Magyarországon viszon a gyurcsányisták mindent megtesznek a magyar érdekek ellen. Az ország fejlesztése, gazdagítása nemcsak a kormány feldata, hanem az ellenzéké is. Gyurcsány a kormányt és vele a magyarokat az ellenségének tartja. Az ö galád áskálódása sok-sok millárdba kerül az országnak. A DK tevékenységét illetöen igencsak elgondolkodtató, hogy a gyurcsányista ellenzék állandó támadásai, rágalmai, hazugságai nemcsak óriási gazdasági károkat okoznak az országnak, hanem -, amire nem gondolunk -, a DK hecchadjárata, lázítása, hazug áskálódásai JELENTÖS MÉRTÉKBEN RONTJÁK A KÖZHANGULATOT, FOKOZZÁK AZ ORSZÁGBAN AZ EMBEREK ÁLTALÁNOS BELSÖ NYUGTALANSÁGÁT ÉS EZZEL AZ AGRESSZÍV POTENCIÁLT IS. A DK ORSZÁGOS STRESSZ-ÁLLAPOTOT IDÉZ ELÖ. Ennek az az indirekt következménye, hogy statisztikailag több durvaság, több büntett, több aggresszó, több baleset és akár több gyikosság, söt rendörök ellen is több támadás fordul elö az országban, amit érzékelünk nap mint nap. A DK egy felforgató szervezet. Én nagyon javasolnám, hogy a kormány konzultáljon (inzenzívebben) társadalom-pszichológusokkal is. Nem szabad mindig és kizárólag csak a gazdasági kérdésekre koncentrálni, a társadalmat meg kell védeni az ideológiai kártevöktöl, zavarkeltöktöl is. Gyurcsány egy fertözö góc, aki a gonoszság vírusait még korszakhatárokon is képes átcsempészni. Ez az ember egy idegen test a magyar társadalomban, olyan mint egy lenyelt méregkapszula. Sokszor felvetödik a kérdés, hogy a gyurcsányista ellenzék miért olyan vadul ellenséges, észszerütlen, hazug, magyargyülölö. Erre a válasz sokkal egyszerübb, mint gondolnánk. Azért, mert egy olyan embert aki ezekkel a negativ tulajdonságokat nem rendelkezik, azt nem lehetne megkülönbözteni a Fidesz politikusaitól. Márpedig az ellenzék legfontosabb ismertetöjegye, hogy, - akárhogy is, de -, más. Nekik másnak kell lenni, különben nincs létjogosultságuk. Ellenzéki csak az lehet, aki mást akar, mint a kormány. Aki viszont mást akar mint a kormány, az csak hazugságokra, észszerütlenségekre tud építkezni, mert az ésszerü, szükséges, hasznos dolgok a kormány által már mind lefedettek. Egy kicsit sarkitva azt lehet mondani, hogy egy nagyon jó kormánynak csak egy nagyon rossz ellenzéke lehet, mert a "jó" dolgoknak már van gazdája, maradnek a "rossz" dolgok, amiböl válogatni lehet. Ezt teszi a DK is. A BALLIBSI ELLENZÉK CSAK ÚGY TUD ORBÁN ELLEN KÜZDENI, HA A RACIONALITÁS ELLEN KÜZD. Ez megmagyarázza azt, hogy miért olyanok, amilyenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!