Túl messzire megy Brüsszel

2023. március 10. 09:49

Persze az már nem érdekelte, hogy a kamara nyomásgyakorlása miatt esetleg betegek maradnak ellátatlanul.

2023. március 10. 09:49
null
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

„Brüsszelnek mindig van valami problémája a magyar kormánnyal, ezt már megszokhattuk. Most éppen az ügyeletes feljelentőknek köszönhetően ott is értesültek arról, hogy a kormány megszüntette a kötelező orvosi kamarai tagságot a betegellátás biztonságának garantálása érdekében. Az új elem, hogy a bürokraták most már minden, nekik nem tetsző jogszabály elfogadása után fenyegetőznek is.

Nem ennek a cikknek a témája tárgyalni a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a kormány között kialakult konfliktus részleteit, annyit azonban le kell szögezni, hogy a kabinet alapos indokkal szüntette meg a kötelező orvosi kamarai tagságot. A MOK ugyanis – az általa egyébként korábban támogatott – új ügyeleti rendszer bevezetését használta fel arra, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra.

Hogy miért, az sajnos nem teljesen világos,

hiszen az elmúlt években a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelést kapták meg az orvosok és a fizetésük emelkedése idén is folytatódott. Ennek ellenére a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, Kincses Gyula vezette testület egyes hírek szerint odáig ment, hogy szinte fenyegette azokat az orvosokat, akik alá akarták írni az új ügyeleti rendre vonatkozó szerződésüket.

Az ügy odáig fajult, hogy az már a betegek ellátásának biztonságát veszélyeztette, így a kormánynak nem volt más lehetősége, minthogy megszüntesse a kötelező kamarai tagságot.

Az orvosoknak most egy hónapjuk van arra, hogy nyilatkozzanak, akarnak-e a MOK tagjai maradni? A választás tehát nem azonnali és mindenkinek saját belátása szerint van lehetősége dönteni a hogyan továbbról. A MOK és természetesen a hazai baloldali pártok egyből a kamara megszüntetéséről, ellehetetlenítéséről és demokratikus deficitről kezdtek el beszélni.

És láss csodát, pár nap elteltével Brüsszelből is meghallottuk ezeket a hangokat.

A hivatásos feljelentőknek ugyanis ennyi idő kellett csupán ahhoz, hogy az Unió központjáig szaladjanak a szerintük felháborító hírrel. Persze Brüsszelt az már nem érdekelte, hogy a MOK mit művelt az elmúlt hónapokban, ahogyan az sem, hogy a kamara nyomásgyakorlása miatt esetleg betegek maradnak ellátatlanul. Ehelyett szinte azonnal, zsigerből jött a válasz, amely szerint az Uniós források kifizetését is gátolhatja a MOK – szerintük – ellehetetlenítése.”

***

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. március 10. 12:38
Jól van,Zoli,irány a kassza..
elégia
2023. március 10. 10:53
Brüsszel az európai alvilág központja lett. Kontraszelektáltak birodalma. Egy szimpla zsebtolvaj zsebre teszi őket.
Kristály
2023. március 10. 10:24
Ha van írásos vagy hangfelvétel a megfenyegetésre használni kell a MOK ellen. Az orvosok választhatnak marad MOK tag vagy nem , na ez a demokrécia mert eddig a kamara tagság kötelező volt de most már politikai pártá vált.
Claudius1
2023. március 10. 10:22
MIért kell folyamatosan hazudni a tetves propaganda mádiának, igen, mert propaganda. "kamara nyomásgyakorlása miatt esetleg betegek maradnak ellátatlanul." Az eü. szétverése, akoorupt kormány miatt maradnak betegek ellátatlanul, a kormány feladata lenne működtetni, de nem teszi. Most hőböregjetek faszkalap fideszjobbágyok, hogy mennyire fasza az allátás, menjetek az államiba. 2 rövid hír Hétfő reggel 8-tól pénteken négyig lehet szülni a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban AZ NNK megszüntette a sürgősségi osztályt az ajkai Magyar Imre Kórházban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!