Instabilitást eredményezhet, hogy Orbán egyszerre barátkozik Putyinnal és Németországgal

2023. március 05. 13:21

A hálózatok egyensúlyelmélete szerint az olyan háromszög instabil, amelyben két kapcsolat pozitív, egy pedig negatív. Interjú.

2023. március 05. 13:21
null
Kertész János
hvg.hu

„A miniszterelnök néhány hete előadást tartott a következő évtizedre szóló stratégiájáról, és ebben a hálózattudomány eredményeire hivatkozva érvelt amellett, hogy Magyarországnak miért hátrányos, ha kizárólag a nyugati tömbhöz tartozik. Helyénvaló volt az érvelése?

Ha egyáltalán kapcsolatba lehet hozni a hálózattudományt a miniszterelnök fejtegetésével, akkor szerintem a tudomány megállapítása éppen ellentétes azzal, amit mondott. Ugyanis elhangzott a szövegben egy állítás, hogy a kapcsolatok számának a növekedése egyre inkább felértékeli az adott országot. Ez pedig nem igaz. A kapcsolatok ugyanis előjelesek: vannak pozitív és negatív előjelű kapcsolatok. Például Németországnak az Egyesült Államokkal pozitív, Oroszországgal negatív a kapcsolata. A hálózatok egyensúlyelmélete szerint az olyan háromszög instabil, amelyben két kapcsolat pozitív, egy pedig negatív. Ha tehát Magyarország egyszerre próbál Németországgal és Oroszországgal jóban lenni, az bizony instabilitáshoz vezethet.

De azért az nem ördögtől való, ha egy állam a hálózattudomány eredményeit is figyelembe veszi, nem?

A hálózatkutatás, ha komolyan veszik, hasznos lehet egy államnak. Nem feltétlenül a külpolitika irányelveinek indoklásában, hanem sokkal inkább konkrét kérdések megoldásában. A Coviddal kapcsolatban láthattunk erre példát. Az epidemiológiának sok szintje van, a molekuláris szinttől a társadalmi terjedés szintjéig. Az utóbbi szorosan kapcsolódik a hálózatkutatáshoz.”

***

Nyitókép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2023. március 07. 15:01
Menthetetlen hülyegyerek! A politika és főleg a külügy nem a barátkozásról szól!!!
pipa89
2023. március 06. 10:46
Húúúúú, de vicces a felvetés, öregem! Minden nézőpont kérdése, azaz nézzük a következőképpen: Németország és Oroszország = Európa. USA = tengerentúl. Mi Európával két pozitív kapcsolatban, míg az USA-val negatívban vagyunk. Nézzük még magasabbról. Kína: Ázsia EU: Európa USA = tengerentúl. Mi Európával együtt a kínaiakkal vagyunk egy szárazföldön (2 pozitív), az USA ismét kakukktojás (1 negatív). A probléma oka német szemszögből: Német, orosz egy oldal lenne, Kína (is pozitív) egy szárazföld két vége, kakukktojás ismét az USA. Minden egyéb blablablabla... Mindenütt az egyensúly borítója: az Amerikai Egyesült Államok. A lengyel álmok szintén a fentiek miatt esnek kútba...
NTLLK
2023. március 06. 08:58
Szép dolog az ideológia, ám zöld az élet fája. Hogy kell kiemelni egy tiszta háromszöget egy ilyen soktényezős halmazból? Hiszen Németország még így is ezer szállal kötődik az oroszokhoz. Persze lehet tagadni.
luisbathhelena
2023. március 05. 20:08
Például Németországnak az Egyesült Államokkal pozitív, Oroszországgal negatív a kapcsolata. KInek? A CEU-nak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!