Talán még 5-8 évük van azoknak a cigányoknak, akik valóban dolgozni szeretnének

2023. március 12. 17:23

A miniszterelnök csütörtökön nagyon egyértelmű volt.

2023. március 12. 17:23
null
Forgács István
Forgács István
Facebook

»- István, az a gyöngyösi cég 400 körül tudna adni nettóban, és bár fizikai munka, ez nem rossz pénz. De mivel már nincsen a környéken dolgozni akaró/tudó ember, ezért most Manilából hozunk 80-at.

- A Fülöp-szigetekről? És a környékbeli cigányok?

- Azokat nem látjuk, nem találjuk. Jöhetnének azok is, de egyszerűen nem találjuk őket. Egyébként erre a 80 helyre 3000-en jelentkeztek. A munkaadó még válogathat is, neki nem szakad meg abba a szíve, hogy a helyi cigányok nem tolonganak nála a munkáért.«

Évek óta visszatérő elem a tréningjeimen az a gondolat, hogy talán még 5-8 évük van azoknak a cigányoknak, akik valóban dolgozni, munkát találni szeretnének. És azért csak ennyi, mert ha ők nem találják meg addig a helyüket a munkaerő piacon, akkor majd jönnek a filippínók ("kik?"), a bangladesiek ("az hol is van?") és a mexikóiak ("viccelsz, more"). Bónusz: ezek mellett jönnek a robotok is (értsd: automatizáció), és majd mindenhova biztosan kevesebb ember kell, mint eddig. Sőt, a robotok már itt is vannak. Szóval tessék nagyon gyorsan felébredni, összeszedni magunkat és megkeresni-megtalálni a munkát, amiből lehetne tenni saját magunkért, mert ha nem így lesz, akkor a cigányok magukat zárják ki a munkaerőpiacról.

A cigány hallgatóság ilyenkor általában finoman hümmög, hitetlenkedik, aztán mindenki elmondja, hogy neki van munkája, ő nem fél a jövőtől. Indulnak is holnap már térkövezni valahova a Dunántúlra, meg persze Pestre, hiszen komoly üzletember vállalkozóknak dolgoznak. És én azt pedig nem is tudhatom, hogy mennyire rendben vannak nekik a dolgaik, ne oktassam ki őket.

Nyilván nincsenek rendben a dolgaik.

Nyilván csak a töredékük dolgozik úgy, hogy az három érdeket is szolgálni tudjon (munkaadó-munkavállaló-magyar állam), miközben pedig a magyar munkaerőpiac éhezi a munkaerőt.

A hazai munkaerőt. Az alkalmas munkaerőt.

És ha nem lesz, vagy nincsen, vagy egyszerűen elbújik a munkaerő, akkor majd valóban jönnek a robotok, meg a Fülöp-szigeteki tízezrek, akik addig dolgoznak minden nap, ameddig csak engedik nekik, és hálásak a lehetőségért, mert a megkeresett pénz az életet jelenti az otthon maradt családjuk számára. És ha így lesz, akkor a cigányok majd panaszkodhatnak továbbra is, hogy elveszik előlük a munkát.

A miniszterelnök csütörtökön nagyon egyértelmű volt.

Kell 500 000 dolgozó ember a következő 3-5 évben. És ha rajta múlik, akkor a nem magyar munkavállaló csak akkor érkezhet, ha itt már mindenki dolgozik. És ha nehezebb az a munka, akkor azért járjon több bér. De a munkahelyekre magyarok kellenek. Mindenféle kirekesztés nélkül. Mert a magyar asztalra magyar kenyeret a magyar munkavállaló tegyen. És bármennyire is döbbenetesen hangzik, de azok a magyarok pedig most leginkább a cigányok.

Azok a cigányok, akiknek ez talán az utolsó lehetőségük arra, hogy fordítsanak az életükön.

És egy kis személyes: aki munkát keres, forduljon hozzám bátran. Az ország legjobb munkaerő-közvetítői várják, hogy százszámra ajánljak nekik dolgozni akaró, megbízható embert, aki valóban dolgozni szeretne. Nekik is könnyebb és olcsóbb lenne, mint kéthetente a világ túlfelén embereket válogatni.”

Nyitókép: Hölvényi Kristóf

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leplesbitang
2023. március 14. 04:26
,,akkor a cigányok magukat zárják ki a munkaerőpiacról" Már kizárták.Úgy pár száz éve.
Harula
2023. március 13. 18:14
Dolgoztam olyan cégnél (Nyugat-Magyarország, nem Borsod vagy Nógrád! ), ahol volt egy időszak hogy mindenkit értsd MINDENKIT! felvettek aki bekopogott az ajtón. De ennek azért megvolt a következménye is, volt hogy lehívtak a sorra mert a műszakvezető azt mondta hogy a gyártási IT rendszerrel gond van mert valószínűleg hülyeségeket ír ki, mert aki ott dolgozik folyamatosan rossz alkatrészt akar beépíteni. Na idamegyek nézem hát a skac mindent elvett a polcról csak azt az alkatrészt nem amit a nyomorult képernyőn látott. Szóltam neki hogy hát nem az van kiiírva. Lehajtott fejjel annyit mondott hogy ő nem tudja elolvasni. Na mondom akkor vegyen szemüveget... Csak épp nem a szemével volt baj hanem nem tudott olvasni .....
istvanpeter
2023. március 13. 15:54
A cigányok is arra játszanak, hogy a gádzsók tartsák el őket!
fado
2023. március 13. 12:32
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy 14 és egy 17 éves fiatallal szemben, akik halálra vertek egy 77 éves gátőrt. A főügyészség hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vádirat szerint a fiú és a fiatalkorú férfi 2021 szeptemberében egy borsodi kistelepülés halastavának tisztításában segített a gátőrnek, aki a gépjárművével akarta elszállítani a fadarabokat. A vádlottak az autót a sértett engedélye nélkül elvitték, azonban elakadtak vele egy kukoricásban. Az idős férfi felelősségre vonta őket, és közölte: hívni fogja a rendőrséget. Ekkor az egyik vádlott hátba rúgta a férfit, a földre zuhant sértettet a másik vádlott ököllel fejen ütötte. A gátőr megpróbált ellenállni, egy fadarabbal fejen vágta az őt megütő vádlottat, azonban a két fiatal nekiesett. A sértett vérző fejjel menekülni próbált, sikerült is megállítania egy személyautót, a vezetőjétől azt kérte, vigye el őt. A vádlottak ezt megakadályozták, a sofőrnek azt mondták, hogy az idős férfi erősen ittas, és majd ők segítenek neki. Ezután viszont tovább ütlegelték, a sértett a bántalmazások következtében a helyszínen meghalt - írták a közleményben. Az egyik vádlott a sértett zsebéből kivette az autója kulcsát, majd amikor meglátták, hogy rendőrautók és mentőautók közelednek, behúzták a holttestet az erdőbe, és faágakkal, levelekkel betakarták. A főügyészség aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, kifosztás bűntette és jármű önkényes elvétele miatt emelt vádat a két büntetlen előéletű fiatalkorúak ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!