Ünnepi kavarás

2023. március 14. 09:38

Az ellenzék, fogalmazzunk megengedően, nem követett el mindent, hogy szimbolikus térnyeréssel a főváros utcáin demonstrálja az erejét.

2023. március 14. 09:38
null
Czene Gábor
Czene Gábor
Népszava

„Orbán Viktor és a Fidesz tehát hiába engedte át a terepet – a miniszterelnök Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál szónokol majd –, az ellenzék, fogalmazzunk megengedően, nem követett el mindent, hogy szimbolikus térnyeréssel a főváros utcáin demonstrálja az erejét. Elképzelhető, hogy a pártokat praktikus megfontolások vezették, felmérték, hogy pillanatnyilag hiányzik az az erő, amit demonstrálniuk lehetne.

Március 15-e a szabadság – kicsit hazabeszélve: azon belül hangsúlyozottan a sajtószabadság –, a jogegyenlőség, a polgári demokrácia, a szó valódi és nemes értelmében vett szabadságharc ünnepe. Lenne mit üzenni a fideszes kormány számára, amely szembemegy mindennel, amiért 1848-49-ben a magyarok harcoltak.

A Megáll az idő klasszikussá vált jelenetében Őze Lajos kevertet iszik egy füstös kocsmában. Azért ezt még nem tudták elrontani – mondja. Valahogy így vagyunk március 15-ével is. A Kádár-korszakban nem engedélyezték, vagy éppen megtorolták az állampárttól független megemlékezéseket. A rendszerváltás után aztán eljött az idő, amikor a Fidesz pártjelvénnyé próbálta silányítani a kokárdát. Máskor kicsinyes politikai játszmák árnyékolják be az egyik legszebb magyar ünnepet.

Március 15-ét azonban nem tudják elrontani.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. március 15. 12:13
Úttévesztés, sőt, rossz útra terelés volt 1848-49! -aki hallott Napóleonról, az azt követő Szentszövetségről, az biztos lehetett a végeredményben! Tudatos hibával vádolható Kossuth, vagy még rosszabbal! Nemzeti ünnepnapunk tulajdonképpen Nemzeti Gyásznapunk! -még jóformán meg sem száradt a tinta a Szentszövetség okmányán, mikor is... Nos történész fiuk-lányok, lehet indulni, dokumentálni a terelést...
Európai téridő
2023. március 15. 06:38
"Az ellenzék, fogalmazzunk megengedően, nem követett el mindent, hogy szimbolikus térnyeréssel a főváros utcáin demonstrálja az erejét." - "Nem uram, nincs neki" (ereje).
amca
2023. március 14. 21:49
Antall József mondá vala: tetszettek VONA forradalmat csinálni. Ti is fijjug. Akkor ne keressétek a faxotokat. Az orosz anna félék szájában lesz. Meg Donad kacsáéban. Meg csekkatáéban. sic.
states
2023. március 14. 20:23
Nyilván nem dobta fel az ünnepi készülődésüket a legfrissebb közvélemény-kutatás, miszerint pont akkora verést kapnának, mint egy éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!