A Professzorok Batthyány Köre is békét akar!

2023. március 08. 19:54

És a leghatározottabban ellenez minden olyan lépést, amely a háború és egy esetleges atomháború folytatásához és kiterjesztéséhez vezet.

2023. március 08. 19:54
null
Professzorok Batthyány Köre
Vendégszerzők

„1943-ban a Nobel-díjas amerikai író, John Steinbeck a következőképpen nyilatkozott a háborúról Egyszer volt egy háború (Viking Press 1958, New York Herald Tribune Syndicate 1943. június-decemberi sorozat) című könyvében:

»A háború, amelyről beszélek, azonban azért lehet emlékezetes, mert ez volt az utolsó a maga nemében. Polgárháborúnkat az »úri háborúk« utolsójának nevezték, és az úgynevezett második világháború minden bizonnyal az utolsó volt a hosszú világháborúk közül. A következő háború, ha olyan ostobák vagyunk, hogy hagyjuk, hogy megtörténjen, az utolsó lesz mindenféle háború közül. Nem lesz senki, aki emlékezne bármire is. És ha ennyire hülyék vagyunk, akkor biológiai értelemben nem érdemeljük meg a túlélést. Sok más faj is eltűnt a Földről a mutációs hibák miatt. Nincs okunk azt feltételezni, hogy mi mentesek vagyunk a természet megváltoztathatatlan törvényétől, amely szerint a túlzott fegyverkezés, a túlzott díszítés és a legtöbb esetben a túlzott integráció a közelgő kihalás tünetei. Mark Twain az Egy connecticuti jenki című művében azt a borzalmas és lehetséges paradoxont használja, hogy a győztes »a legyőzött halottak súlya megöli a győztest«.

Steinbeck szavaival és a világszerte futótűzként terjedő tüntetésekben kifejeződő népakarattal összhangban a Professzorok Batthyány Köre is békét akar, és a leghatározottabban ellenez minden olyan lépést, amely a háború és egy esetleges atomháború folytatásához és kiterjesztéséhez vezet!”

A fenti közlemény angol változatát a Professzorok Battyhány Köre juttatta el lapunkhoz.

Nyitókép: 1946-os amerikai atombomba-robbantási kísérlet. Fotó: Shutterstock

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2023. március 09. 13:51
A Professzorok Batthyány Köre is békét akar!" végre megszólaltak!
Pink Darth Vader
2023. március 09. 08:22
Szépségversenyzői színvonalú picsogás. Oroszul miért nem adták ki?
VasváriPál
2023. március 08. 21:40
"A fenti közlemény angol változatát a Professzorok Battyhány Köre juttatta el lapunkhoz" Világszerte futótűzként terjedő tüntetések? Professzorok Battyhány (sic) Köre? Ráadásul angol nyelvű közleményt küldenek a Mandinak? Na jó, ez tényleg szürreális, asszem elmegyek aludni, sok volt ez mára
péterx
2023. március 08. 20:48
Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!