Veszélyes játék az atommal

2023. február 16. 13:29

Ha Ukrajna mindent megkap, az egy globális atomháborúhoz vezet, ha keveset, akkor veszíteni fog.

2023. február 16. 13:29
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Ha Ukrajna ezt a nukleáris arzenált megtartja, a világ egyik legerősebb atom hatalmává válhattak volna. Akkor azonban úgy tűnt, fontosabb az oroszoktól való függetlenedés és a Nyugat támogatása, így végül inkább leszerelték az atomfegyvereket.

»Washington ugyanis rettegett attól, hogy az atomfegyverek illetéktelen kezekbe kerülnek, vagy a függetlenné vált államokban hatalomra kerül egy nacionalista erő, amely úgy gondolja, hogy odacsap a kezében lévő atommal Európának vagy Amerikának. Az Egyesült Államok így a Budapesti Memorandum egyik legelkötelezettebb kezdeményezője volt.«

Így aztán egészen a legutóbbi időkig hiába kérte Kijev, hogy visszatérhessen az atomhatalmak sorába – ehhez a megfelelő technológiai bázis a rendelkezésére áll – Washington határozottan ellenállt ennek a törekvésnek. Ma azonban mintha változna a helyzet, hiszen az ukrán atom kérdése megjelent az amerikai információs térben is. Elsőként – talán nem véletlenül – a harcias Washington Postban vetette fel – milyen ironikus – éppen az atomleszerelés egyik ismert kormányzati szakértője a kérdést. Jon Wolfsthal azt fejtegette, hogy Ukrajna egykor amerikai nyomásra mondott le az atomfegyvereiről, Washington pedig nem tudta teljesíteni az akkor a határok sérthetetlenségének szavatolására tett ígéretét, így tartozik Kijevnek annnyival, hogy minden erővel – beleértve a nukleáris csapásmérő eszközöket is – segíti megvédeni magát. Wolfsthal ezután kijátssza az ütőkártyáját, és úgy véli, amennyiben ez a mostani háború Ukrajna szuverenitásának sérülésével ér véget, az azt bizonyítja majd, hogy Kijev hibázott, amikor lemondott az atomfegyvereiről. Ehhez még hozzáteszi, ebben az esetben mások is úgy gondolhatják, hogy az amerikai védőernyő nem biztosíték, és saját nukleáris elrettentő képességgel kell rendelkezni egy esetleges háború megnyeréséhez.

»Wolfsthal ezzel lényegében azt mondja, hogy Ukrajnát a végső győzelméig kell segíteni, és szó szerint mindent meg kell adni neki, amit ehhez kér.«

A szakértő elismeri, hogy az Egyesült Államok vacillál Kijev kéréseinek teljesítésében, mert tart a harmadik világháborútól. Végül arra a következtetésre jut, ha Ukrajna mindent megkap, az egy globális atomháborúhoz vezet, ha keveset, akkor veszíteni fog. Ebből a csapda helyzetből az egyetlen kiutat abban látja, ha elhúzódik a háború, hiszen az meggyengíti Oroszországot. Hogy addigra már nem marad majd ukrán? Az annyira őt sem izgatja. Wolfsthal egyébként nyegle módon azzal zárja az írását, hogy Oroszország és Kína mondjon le atomfegyvereinek egy részéről. Hát igen. A Nyugat bekeríti, fenyegeti, felrobbantja az Északi Áramlatot, Moszkva pedig csökkentse a képességeit. Igazán realista megközelítés!

»Lefejtve az álszent mázt az írásról, mi ez, ha nem rosszul leplezett fenyegetés Moszkvának?«”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MUSTAFA CIFTCI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik