Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Mi számít győzelemnek?

2023. február 17. 11:16

Európa vezetőinek előbb-utóbb válaszolniuk kell a saját közvéleményük előtt.

2023. február 17. 11:16
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„A Bertelsmann Alapítvány összeurópai fölmérést készített arról, hogy a lakosok szerint Ukrajna nyeri-e ezt a háborút. Az emberek többsége, bár országonként eltérő arányban, de igennel válaszolt. Ilyenkor persze számolni kell azzal, hogy a fölmérés inkább arra ad választ, hogy a válaszolók mit szeretnének, semmint arra, hogy mit tartanak a valószínűnek. Ez is értékes információ persze.

Ennél viszont fontosabb annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy ez a közvélemény mit tekint Ukrajna győzelmének. Mert ebből következik az Ukrajnát támogató államok háborús célja. Mi tehát az a cél?

Vajon az-e, amit az ukrán elnök hangoztat, hogy az oroszok hagyják el a 2014 előtti Ukrajna minden négyzetméterét – tehát a Krímet és a Donbaszt is –, kérjenek bocsánatot és fizessenek jóvátételt? Addig tartson a háború, amíg ezt el nem érik?

Vagy az a háborús cél, hogy az oroszok vonuljanak vissza a 2022. február 24 előtti határokig? Ennek eléréséig tartson a háború?

Esetleg a kettő között valahol tűzszünetet lehet kötni?

Ha az oroszok még évekig nem hátrálnak onnan, ahol most vannak, az Ukrajna veresége? Az kudarc?

Ezekre a kérdésekre Európa vezetőinek előbb-utóbb válaszolniuk kell a saját közvéleményük előtt.”

Nyitókép: YASUYOSHI CHIBA / AFP

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. február 19. 15:21
Amikor az ukrán hadsereg bevonul Vlagyivosztokba, az a győzelem. Az Amuri partizánok megverése után. "És a Csendes-óceánnál véget érnek a csaták".
Gyzoltan
2023. február 18. 07:20
"Európa vezetőinek előbb-utóbb válaszolniuk kell a saját közvéleményük előtt." Ejnye Bencsik! -tudnod kellene, s bizonyára tudod is, hogy nincs "saját közvéleményünk"! Az már, évszázadok óta, nálunk a zsidóság martaléka..! -jó, csak azóta, hogy a "média" létezik... -mindent le tudtok nyomni a torkunkon, ha másképp nem megy, az antiszemitizmus dorongjával...
Lajoss
2023. február 17. 17:56
Gyurka,te is az agresszor gyilkosoknak drukkolsz,mint a tesó?
polárüveg
2023. február 17. 15:41
Az számít győzelemnek, amikor az európai javakat mind megszerzik, és egész Európa Ukrajnává válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!