Budapest köztársaság

2023. február 01. 14:41

Magyarország nevéből és a politika gyakorlatából is kiradírozták a köztársaságot.

2023. február 01. 14:41
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„A köztársaság nem egyenlő a demokrácia fogalmával, benne foglaltatik, de számomra több annál: a köztársasági eszme kiindulópontja a szabad közösség, és annak kollektív érdeke. A közösség tagjai olyan egyenlő polgárok, akik semmilyen önkényes hatalomnak nincsenek kiszolgáltatva. A köztársaságban nem egyszerűen a törvények uralma valósul meg, hanem olyan törvényeké, amelyek a véleménycsere és vita intézményesített folyamatában keletkeztek. Így aztán működő köztársaságról csak akkor beszélhetünk, ha a közösség tagjai kiveszik a maguk részét a közügyek intézéséből.

Magyarország nevéből és a politika gyakorlatából is kiradírozták a köztársaságot. Magyarország már – és még – nem köztársaság. De Budapest ragaszkodik a saját elveihez és értékeihez, és mi ebben a városban ezen értékek és elvek jegyében rendezzük be az életünket. Budapest köztársaság.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
starmind
2024. február 03. 00:50 Szerkesztve
Hát gergely ha tanultál volna római jogot, pici alkotmányjogot és egy kis államtant, akkor nem beszélnél ekkora ostobaságokat. A "köz" "társaság" a "res" (reus=dolgok) "publica" (publicus=nyilvános [mindenkire tartozó]) azaz közös dolgaink. Ez valójában egy államtani keret, ahogy "Magyarország fővárosa" is egy jogi státusz. A főváros neve viszont Budapest. Érted Gergő? Ennek analógiájára Hazánk államformája KÖZTÁRSASÁG (respublica), a neve pedig Magyarország. ----- Olvasd el az Alaptörvényt! A) cikk. HAZÁNK neve Magyarország. B) cikk. (2) Magyarország államformája köztársaság. ---- Üdv, Egy rád soha nem szavazó polgár.
Partikula
2024. február 02. 18:19
1100 év alatt Magyarország húszegynéhány évig volt "köztársaság". Volt királyság, monarchia, tanács és szocialista, de mindvégig Magyarország maradt.
cutcopy
2024. február 02. 13:39
"a köztársasági eszme kiindulópontja a szabad közösség, és annak kollektív érdeke" Szem nem marad szárazon, lájk nem marad parlagon, már csak a biciklisávok kollektív érdekét kéne elmagyaráznod..
Gintonic68
2024. február 02. 11:48
Karácsony úr, az ön újraválasztása nem az esszé műfajban fog eldőlni, hanem a minősíthetetlen főpolgármesteri tevékenysége alapján. Az esszéje amúgy zavaros, igyon inkább egy finom kakaót!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!